22-03-2016
4 καρκίνοι που σχετίζονται με την κατανάλωση γλυκών

photo

Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση γλυκών σχετίζεται με διάφορες σοβαρές ασθένειες. Μεταξύ αυτών και ο καρκίνος.

Παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η κατανάλωση γλυκών προκαλεί καρκίνο, μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη ορισμένων τύπων της νόσου. Κι ενώ κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αν αποκλείσετε τα γλυκά από τη διατροφή σας δεν θα προσβληθείτε ποτέ από την ασθένεια, περιορίζοντας τις ποσότητες που καταναλώνετε, μειώνετε και τις πιθανότητες να αναπτύξετε τη νόσο.

Παχέος εντέρου

Η συστηματική κατανάλωση σοκολάτας και γλυκών, όπως τα μπισκότα και τα κέικ, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, υποστηρίζουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε το 2013 στην επιθεώρηση European Journal of Cancer Prevention, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τα περισσότερα «σνακ υψηλής ενέργειας», δηλαδή σνακ με πολλές θερμίδες, λίπη και ζάχαρη, όπως γλυκά, σοκολάτες, κέικ και καραμέλες, είχαν κατά 18% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του εντέρου σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα.

Η υπερκατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη επίσης αύξανε τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου (κατά 12%).

Οι ερευνητές τόνισαν, ωστόσο, ότι δεν αποδεικνύεται ότι τα τρόφιμα αυτά προκαλούν καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά ότι αυξάνουν τον κίνδυνο.

Παγκρέατος

Μελέτη Ιταλών ερευνητώ,ν που δημοσιεύτηκε το 2015 στην επιθεώρηση Annals of Epidemiology, έδειξε ότι οι ενήλικοι που τρώνε πολλά γλυκά (ζάχαρη, καραμέλες, μαρμελάδες κ.ά.) και άλλα τρόφιμα, τα οποία προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος.  Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση, τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος.

«Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (όπως η λευκή ζάχαρη) σχετίζονται άμεσα με τον κίνδυνο παγκρεατικού καρκίνου», ανέφεραν οι ερευνητές.

Προγενέστερη μελέτη που δημοσιεύτηκε το ίδιο έτος στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, έδειξε συσχέτιση του καρκίνου του παγκρέατος με την αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη.

Μαστού

Μελέτη, που δημοσιεύτηκε κατά το τρέχον έτος στην επιθεώρηση Cancer Research, έδειξε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και μετάσταση στους πνεύμονες.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, τα γλυκαντικά συστατικά της ζάχαρης επηρεάζουν έναν συγκεκριμένο ενζυμικό μηχανισμό (12-LOX), με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για καρκίνο του μαστού, αλλά και να ευνοείται η μετάσταση του καρκίνου στους πνεύμονες.

Προηγούμενες έρευνες έχουν, επίσης, συσχετίσει την κατανάλωση της ζάχαρης με τη νόσο, με τη φλεγμονή να πιστεύεται ότι παίζει κάποιον ρόλο. Όπως έδειξε η έρευνα, το συστατικό εκείνο της ζάχαρης που αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο είναι η φρουκτόζη.

Μήτρας

Οι γυναίκες που καταναλώνουν πολλά γλυκίσματα ενδέχεται να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με Σουηδική έρευνα, η οποία διεξήχθη σε 60.000 άτομα από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνες που κατανάλωναν μπισκότα, κέικ ή/και γεμιστά τσουρέκια πάνω από τρεις φόρες την εβδομάδα είχαν 42% μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν την ασθένεια. Το αντίστοιχο ποσοστό για όσες τα κατανάλωναν δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα ήταν 33%.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι η ζάχαρη απελευθερώνει περισσότερη ινσουλίνη, η οποία τονώνει την υπερβολική ανάπτυξη των κυττάρων του ενδομητρίου που καλύπτει τη μήτρα. Παράλληλα, τα γλυκά ενισχύουν την απελευθέρωση της οιστρογόνου ορμόνης που προκαλεί την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων, γεγονός που χαρακτηρίζει τον καρκίνο.