16-02-2016
Ετοιμάζουν τεχνητό εμφυτεύσιμο νεφρό με μικροτσιπς

photo

Ελπίδες για οριστική απαλλαγή από την αιμοκάθαρση δίνει το εγχείρημα ομάδας επιστημόνων, στους νεφροπαθείς που υποβάλλονται στη θεραπεία. Οι ερευνητές αναπτύσσουν ένα τεχνητό νεφρό, το οποίο θα μπορεί να εμφυτευτεί στο σώμα του ασθενούς και θα χρησιμοποιεί τη φυσιολογική πίεση του αίματος για να λειτουργήσει.

Ένας νεφρολόγος από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ και αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής, ο Δρ William H. Fissell IV, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη της πρώτης του είδους της συσκευής που φιλοδοξεί να «αποδεσμεύσει» τους νεφροπαθείς από την αιμοκάθαρση και την αγωνιώδη αναζήτηση μοσχεύματος. Πρόκειται για ένα εμφυτεύσιμο τεχνητό νεφρό, με φίλτρα - μικροτσίπς και ζωντανά κύτταρα νεφρού, η οποία θα τροφοδοτείται από την καρδιά του ίδιου του ασθενούς.

«Αναπτύσσουμε μία βιο-υβριδική συσκευή, που μπορεί να μιμηθεί το νεφρό, αφαιρώντας αρκετά απόβλητα προϊόντα, αλάτι και νερό και να αποδεσμεύσει τον  ασθενή από την αιμοκάθαρση», δήλωσε ο Fissel. Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο στόχος είναι να καταστεί αρκετά μικρή (περίπου όσο ένα κουτάκι αναψυκτικού), για να μπορεί να εμφυτευτεί μέσα στο σώμα του ασθενούς.

Το «κλειδί» της λειτουργίας της πρωτοποριακής συσκευής, η οποία αναπτύσσεται βασισμένη σε εφαρμογές της νανοτεχνολογίας, αποτελούν τα μικροτσίπς. Ο βασικός τους ρόλος θα είναι να φιλτράρουν το αίμα, ωστόσο, θα  έχουν και μια άλλη ουσιαστική αποστολή: θα αποτελούν το μέρος στο οποίο τα ζωντανά νεφρικά κύτταρα θα «ξεκουράζονται».

Η ομάδα των ερευνητών χρησιμοποιεί ζωντανά νεφρικά κύτταρα, τα οποία θα αναπτυχθούν γύρω από τα φίλτρα - μικροτσίπς. Ο στόχος είναι αυτά τα κύτταρα να μιμούνται τις φυσικές λειτουργίες του νεφρού.

Ο Fissel υποστηρίζει ότι έχει μία μακρά λίστα ασθενών που κάνουν αιμοκάθαρση, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να ενταχθούν σε μια μελλοντική δοκιμή σε ανθρώπους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιλοτικές μελέτες της συσκευής σε ασθενείς θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από το τέλος του 2017.