17-02-2016
Συστατικό του πράσινου τσαγιού «μπλοκάρει» τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

photo

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στο Σποκέιν, ανακάλυψαν ότι ένα συστατικό του πράσινου τσαγιού, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση του πόνου των αρθρώσεων, της φλεγμονής και της βλάβης στους ιστούς, που προκαλούνται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια εξουθενωτική αυτοάνοση διαταραχή, που επηρεάζει κυρίως τις μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών. Προκαλεί οδυνηρό οίδημα, που εξελίσσεται σε βλάβη του χόνδρου, διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Salah-uddin Ahmed, τα υπάρχοντα φάρμακα για τη νόσο είναι ακριβά, ανοσοκατασταλτικά και μερικές φορές ακατάλληλα για μακροχρόνια χρήση.

Η ομάδα του αξιολόγησε ένα φυτοχημικό, που ονομάζεται γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG). Πρόκειται για ένα μόριο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βρίσκεται στο πράσινο τσάι. Η μελέτη τους δείχνει ότι η EGCG έχει σημαντικές δυνατότητες, ως θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς προστατεύει από τις επιπτώσεις της νόσου, χωρίς να εμποδίζει άλλες κυτταρικές λειτουργίες.

«Αυτή η μελέτη ανοίγει το πεδίο της έρευνας για τη χρήση της EGCG με στόχο την TAK1 -μια σημαντική πρωτεΐνη σηματοδότησης- μέσω της οποίας οι προφλεγμονώδεις κυτοκίνες μεταδίδουν τα σήματά τους για να προκαλέσουν φλεγμονή και καταστροφή των ιστών στην ρευματοειδή αρθρίτιδα», δήλωσε ο  Ahmed.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, οι επιστήμονες εστίασαν την έρευνά τους σε μελέτες των τελευταίων 15 ετών, που σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και επιβεβαίωσαν τα ευρήματά τους σε ένα προ-κλινικό μοντέλο ανθρώπινης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σε πειραματόζωα που παρουσίαζαν οίδημα στους αστραγάλους. Με τη χορήγηση EGCG σε ένα πρόγραμμα θεραπείας 10 ημερών, το οίδημα μειώθηκε σημαντικά.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας, Arthritis and Rheumatology.