17-02-2016
Εμβόλιο κατά της γρίπης: Η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από τους δέκτες

photo

Το πόσο προστατεύει το εμβόλιο κατά της γρίπης από τον ιό μπορεί να εξαρτάται από την εθνοτική καταγωγή και άλλους κληρονομικούς παράγοντες, υποστηρίζουν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Wayne Marasco, MD, PhD, ανοσολόγο καρκίνου και ιολόγο, στο Dana-Farber, βρήκαν απροσδόκητες επιρροές της εθνότητας στη γενετική παραλλαγή ενός βασικού γονιδίου του ανοσοποιητικού συστήματος, που παράγει αντισώματα, τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν και να αποκρούσουν τον κοινό ιό της γρίπης Α.

Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα εργαλεία, τα οποία θα προβλέπουν το πόσο διαφορετικά θα ανταποκριθούν στα εμβόλια κατά της νόσου τα μεμονωμένα άτομα και οι διάφοροι πληθυσμοί, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports. Επιπλέον, οι συγγραφείς υποστηρίζουν, ότι μπορούν να διαδραματίσουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την ανάπτυξη «καθολικών» εμβολίων που θα παρέχουν προστασία πολλών ετών, έναντι μιας ευρείας ποικιλίας στελεχών της γρίπης.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στις παραλλαγές του IGHV1-69, ενός από τα περίπου 50 ανθρώπινα γονίδια, που μεταφέρουν τις οδηγίες για την ανάπτυξη εκατομμυρίων αντισωμάτων πρωτεΐνης, για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Τα αντισώματα «περιπολούν» το σώμα, αναγνωρίζουν τα μόρια στην επιφάνεια των σωματιδίων του ιού και καλούν τα αντισώματα «εξουδετέρωσης» να τα εμποδίσουν.

Το IGHV1-69 γονίδιο είναι εξαιρετικά πολυμορφικό και υπάρχει σε 14 ελαφρώς διαφορετικές μορφές και κάθε άτομο κληρονομεί δύο από αυτές, μία από κάθε γονέα.

«Ορισμένες εκδοχές του γονιδίου είναι πιο αποτελεσματικές από άλλες, στο να αναπτύξουν μια απάντηση στον ιό της γρίπης -ή σε ένα εμβόλιο που μιμείται μέρος του ιού. Και το περίπου 15-20 % των ανθρώπων δεν φέρουν τις εκδοχές αυτού του γονιδίου, οι οποίες είναι αποτελεσματικές στην παραγωγή αντισωμάτων κατά του ιού (χρησιμοποιούν κάποια άλλα γονίδια τα οποία οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα προσδιορίσει πλήρως). Αυτός είναι ένας από τους πιθανούς λόγους για τους οποίους τα διαθέσιμα εμβόλια είναι λιγότερο από 100 % αποτελεσματικά», εξηγεί ο Marasco.