16-05-2016
Επιστήμονας του Χάρβαρντ αποκαλύπτει ποιο είναι το 1ο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν ξυπνάμε

photo

Μία κοινωνική ψυχολόγος, από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, υποστηρίζει ότι υιοθετώντας μία συγκεκριμένη στάση και συμπεριφορά, τη στιγμή που θα ανοίξουμε τα μάτια μας, μπορούν να γίνουν πολύ καλύτερα τα δύσκολα πρωινά μας αλλά και το υπόλοιπο των ημερών μας.

Η γλώσσα του σώματος επηρεάζει το πώς μας βλέπουν οι άλλοι, αλλά μπορεί να αλλάξει και τον τρόπο που βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας. Η κοινωνική ψυχολόγος Amy Cuddy, υποστηρίζει πως μια «στάση ισχύος» - το να υιοθετεί κανείς μια στάση εμπιστοσύνης ακόμα και όταν δεν αισθάνεται έτσι - μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και της κορτιζόλης στον εγκέφαλο και να επιδράσει στις πιθανότητες μας για επιτυχία.

«Πριν πατήσετε το ένα σας πόδι  στο πάτωμα, τεντώστε το σώμα σας όσο το δυνατόν περισσότερο», συμβουλεύει η Cuddy, η οποία είναι συγγραφέας του «Presence: Bringing Your Boldest Self to Your Biggest Challenges», ενός βιβλίου που αναφέρεται στην ήπια ή και ισχυρή επίδραση που μπορεί να έχει η στάση μας στις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Το σκεπτικό πίσω από την έρευνά της είναι αρκετά ριζοσπαστικό.

Συνήθως, πιστεύουμε ότι η συμπεριφορά μας ακολουθεί τα συναισθήματά μας. Για παράδειγμα, όταν νιώθουμε αυτοπεποίθηση υιοθετούμε μία όρθια και υπερήφανη στάση. Η έρευνα της Cuddy, ωστόσο, υποδηλώνει πως συμβαίνει και το αντίθετο. Μπορούμε, δηλαδή, να νιώσουμε πιο σίγουροι, απλά υιοθετώντας την κατάλληλη στάση.

Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται προφανώς για κάτι αμφίδρομο. Η δράση, θα μπορούσε πραγματικά να ακολουθήσει ένα καλό ή κακό συναίσθημα, όμως και το συναίσθημα θα μπορούσε να ακουλουθήσει τη δράση.

Οι άνθρωποι που υιοθετούν μια «στάση ισχύος» τη στιγμή που θα ανοίξουν τα μάτια τους, μπορεί να νιώσουν πολύ καλύτερα. Αντίστοιχα, όσοι κουλουριάζονται σαν μία γάτα, μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στα συναισθήματά τους.

Υπάρχουν κάποια προκαταρκτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που ξυπνούν σε εμβρυϊκή στάση, ξυπνούν πολύ πιο στρεσαρισμένοι.

«Περίπου το 40% των ανθρώπων κοιμούνται σε εμβρυακή στάση», λέει η Cuddy, «και αυτό θα μπορούσε να τους καθιστά λιγότερο σίγουρους για ολόκληρη την ημέρα τους. Τώρα πολλαπλασιάστε εκείνα τα επιμέρους ατομικά πρωινά, σε εβδομάδες, μήνες, χρόνια, και ξαφνικά ένα ενοχλητικό πρωινό μετατρέπεται σε πολλή και περιττή δυστυχία".

Με βάση την έρευνα της Cuddy, το να αποφύγει κανείς αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο το να ξεκινήσει τη μέρα του με το δεξί του πόδι. Ακόμα κι αν πρέπει να υποκρίνεστε στην αρχή, το πιθανότερο είναι, η συνήθεια αυτή σύντομα να γίνει η (ευχάριστη) πραγματικότητά σας.