18-02-2016
Η καθυστερημένη μητρότητα αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον

photo

Οι γυναίκες που γίνονται μητέρες στην ηλικία των 40 των ετών και άνω διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος, αργότερα στη ζωή τους, συγκριτικά με εκείνες που μένουν έγκυες σε νεαρότερη ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.  Μια νέα έρευνα, ωστόσο, δείχνει ότι οι επιπτώσεις  μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και χρόνια αργότερα στη ζωή τους.

Σύμφωνα με τον Adnan I. Qureshi, M.D, επικεφαλής της έρευνας και διευθυντή του Ινστιτούτου Εγκεφαλικών «Zeenat Qureshi», στη Μινεσότα, το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ολοένα και  περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να αποκτήσουν παιδιά μετά τα 40.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, αξιολόγησαν στοιχεία 72.221 γυναικών, ηλικίας 50-79, εκ των οποίων οι 3.306 ανέφεραν εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία. Στη συνέχεια συνέκριναν τα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφράγματος και καρδιαγγειακού θανάτου, κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 ετών, με αυτά των γυναικών που έμειναν έγκυες σε νεαρότερη ηλικία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με την εγκυμοσύνη στην ηλικία των 40 ετών και άνω αυξάνεται ο κίνδυνος για:

Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (προκαλείται από θρόμβο και είναι  ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου), από 2,4 % σε 3,8 %

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο (εγκεφαλική αιμορραγία), από 0,5 % σε 1 %

Έμφραγμα του μυοκαρδίου, από 2,5 % σε 3 %

Θάνατο από όλες τις μορφές της καρδιαγγειακής νόσου, από 2,3 % σε 3,9 %

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ο αυξημένος κίνδυνος οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή υψηλή χοληστερόλη, όταν μείνουν έγκυες

Ωστόσο, αυτοί οι παράγοντες κινδύνου δεν εξηγούσαν τη σχέση μεταξύ της μητρότητας σε μεγαλύτερη ηλικία και του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, κατά συνέπεια η σχέση χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Παρόλο που ο απόλυτος (πραγματικός) κίνδυνος θεωρείται μικρός, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι γυναίκες που έμειναν έγκυες σε  προχωρημένη ηλικία θα πρέπει να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας τους.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Εγκεφαλικών, του 2016.