18-02-2016
Γιατί πρέπει να κοιτάτε τη λεκάνη πριν πατήσετε το καζανάκι

photo

Μια νέα εκστρατεία που διεξάγεται στην Αγγλία καλεί τους ανθρώπους να κοιτούν πάντα την τουαλέτα πριν πατήσουν το καζανάκι, ώστε να εντοπίσουν άμεσα τυχόν «ύποπτα» ευρήματα.

«Look before you flush» (Κοίτα πριν τραβήξεις)! Με αυτόν τον τίτλο διεξάγεται η εκστρατεία κατά των καρκίνων του ουροποιητικού, από τον οργανισμό Public Health England (PHE), του βρετανικού υπουργείου Υγείας.

Η εκστρατεία καλεί τους ανθρώπους να παρατηρούν το χρώμα των ούρων τους πριν τραβήξουν το καζανάκι, έτσι ώστε να το αντιληφθούν αμέσως όταν υπάρχει αίμα σε αυτά και να απευθυνθούν δίχως καθυστέρηση σε ειδικό.

Παρόλο που το αίμα στα ούρα δεν υποδηλώνει απαραίτητα μια απειλητική κατάσταση για τη ζωή, σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί ένδειξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης ή του νεφρού και η έγκαιρη διάγνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Σύμφωνα με τον PHE, το αίμα στου ούρα αποτελεί σύμπτωμα στο 50% των  καρκίνων της ουροδόχου κύστης και στο σχεδόν 20% των καρκίνων του νεφρού.

Σημαντικός, ωστόσο, είναι και ο έλεγχος των κοπράνων όσον αφορά στο χρώμα τους και την υφή τους.  Εάν γίνουν μαύρα, σκούρα κόκκινα ή ωχρά ή αποκτήσουν βλέννη, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ενός -ήπιου έως πολύ σοβαρού- προβλήματος στο έντερο.

Το ίδιο ισχύει και για το χρώμα των ούρων, το οποίο μπορεί να είναι ενδεικτικό για διάφορες δυσλειτουργίες και προβλήματα στον οργανισμό.