22-02-2016
«Γνωριμία» με τον παιδικό διαβήτη στα σχολεία της χώρας

photo

Μια πρωτότυπη και συνάμα διασκεδαστική εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το Διαβήτη Τύπου 1 στο σχολικό περιβάλλον, υλοποιείται από την εταιρία Sanofi, υπό την Αιγίδα των ΕΔΕ και ΕΛΟΔΙ.

Ένα λογοτεχνικό βιβλίο, η θεατρική διασκευή του και ένα ενημερωτικό έντυπο έχουν αναλάβει την αποστολή να ευαισθητοποιήσουν, να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς, ώστε να διαμορφώσουν μία εποικοδομητική στάση απέναντι στο Διαβήτη Τύπου 1 και να αναπτυχθεί ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον για τα παιδιά που πάσχουν από τη νόσο.

Πρόκειται για μία καινοτόμα εκστρατεία της Sanofi Ελλάδας, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, φέρει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ).

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η προσωπική συμμετοχή όλων μας στη διάδοση της πρωτοβουλίας, θα συμβάλλει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1», δήλωσε ο κ. Μάρκος Γερασόπουλος, Γενικός Διευθυντής Sanofi Ελλάδας και Κύπρου.

Το εκπαιδευτικό υλικό

Για τις ανάγκες της εκστρατείας ο γνωστός συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς συνέγραψε το βιβλίο με τίτλο: «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ - Το ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη», σε εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια.

Ο 11χρονος ήρωας του βιβλίου, ο Παύλος, αιφνιδιάζεται όταν μαθαίνει ότι έχει παιδικό διαβήτη. Η πρόκληση είναι μεγάλη και αλλάζει τη συμπεριφορά του στο σπίτι και στο σχολείο. Όμως, είναι αποφασισμένος να μην αφήσει τον διαβήτη να τον καταδυναστεύει αλλά να ζήσει μαζί του. Θα τα καταφέρει; Δε μένει παρά να διαβάσετε το ημερολόγιο του!

Ο συγγραφέας προχώρησε και σε θεατρική διασκευή του βιβλίου, για να μπορέσουν οι μαθητές να εκπαιδευτούν βιωματικά, να γίνουν οι ίδιοι ήρωες του έργου και να ανεβάσουν τη δική τους θεατρική παράσταση.

Για την επιστημονική ενημέρωση αλλά και την υποστήριξη που χρειάζεται ένα παιδί με διαβήτη, διατίθεται για τους εκπαιδευτικούς ενημερωτικό έντυπο, με γενικές πληροφορίες για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (συμπτώματα,  αντιμετώπιση, τρόπος ζωής), το οποίο συντάχθηκε από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, που έχει και την επιστημονική επιμέλεια όλων των υλικών της εκστρατείας.

Όλα τα υλικά της εκστρατείας αποστέλλονται σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Ελλάδας, ενώ είναι διαθέσιμα και σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστότοπο  www.kalikardia.gr.

photo

«Το ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη» και το υποστηρικτικό του υλικό έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό γνώσης γύρω από τη νόσο στο οικογενειακό, αλλά και το σχολικό περιβάλλον» προσθέτει ο κ. Ιωάννης Ιωαννίδης, Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Η Sanofi έχει αναλάβει την ανάπτυξη, την επιμέλεια και το κόστος όλων των υλικών,  παροτρύνοντας τους εκπαιδευτικούς να μοιραστούν το ηλεκτρονικό βιβλίο με τους μαθητές τους και να ανεβάσουν τη δική τους θεατρική παράσταση «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ», μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Ο κ. Αριστείδης Ράπτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη, σχολιάζει: «Η ενημέρωση της σχολικής κοινότητας ?έσω του βιβλίου «Το ημερολόγιο ενός παιδιού ?ε σακχαρώδη διαβήτη» ελπίζουμε να βελτιώσει την αποδοχή και υποστήριξη των παιδιών που ζουν ?ε διαβήτη και να τα βοηθήσει να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους».

Ο Διαβήτης Τύπου 1

O διαβήτης τύπου 1 ή νεανικός διαβήτης είναι μία αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει περίπου 300 άτομα κάθε χρόνο στη χώρα μας, τα οποία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι παιδιά σχολικής ηλικίας. Είναι σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να είναι ενημερωμένοι για τον διαβήτη τύπου 1, καθώς, παράλληλα με την οικογένεια, καλούνται να παίξουν έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο στην καθημερινότητα των παιδιών που ζουν με τη νόσο.