17-02-2016
Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Τι ρόλο παίζει η ρευματοειδής αρθρίτιδα;

photo

Αρκετοί καρκίνοι σχετίζονται  με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, είτε πρόκειται για την  ίδια την ασθένεια και είτε για τις φαρμακευτικές θεραπείες. Ο τελευταίος καρκίνος που έχει συνδεθεί με τη νόσο είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Είναι γνωστό ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, έχουν διερευνηθεί και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι ενδέχεται να  παίζουν ρόλο. Μεταξύ αυτών και η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡA).

Έχει πλέον φανεί ότι η ΡΑ σχετίζεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και οι επιστήμονες βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με το εξής ερώτημα: Ποια νόσος εμφανίζεται πρώτη, ο καρκίνος ή η ΡA; Και μπορεί η θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση της ΡΑ να επιδεινώσει ή να προκαλέσει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Οι ερευνητές ελπίζουν να βρουν τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, καθώς προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα την περίπλοκη, αινιγματική σχέση μεταξύ των αυτοάνοσων φλεγμονωδών παθήσεων και των διάφορων μορφών καρκίνου.

Ο συνολικός κίνδυνος των ασθενών με ΡA για ανάπτυξη οποιασδήποτε μορφής καρκίνου είναι τουλάχιστον 10% υψηλότερος από εκείνον του γενικού πληθυσμού.

Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί με βάση μια σειρά παραγόντων, όπως η γενετική, ο τρόπος ζωής, το περιβάλλον, τα φάρμακα και οι συνυπάρχουσες παθήσεις.

Ο ρόλος της θεραπείας

Μια πρόσφατη μελέτη από τη Σουηδία ανέδειξε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι, τουλάχιστον σε γυναίκες ασθενείς με ΡΑ, τα βιολογικά φάρμακα (ειδικότερα, οι TNF-αναστολείς) θα μπορούσαν να ευθύνονται για την αύξηση των καρκίνων που σχετίζονται με ιούς, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, καθώς και την αύξηση της δυσπλασίας του τραχήλου.

«Σε μια ανάλυση στοιχείων 34.984 γυναικών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, που δεν λάμβαναν βιολογικά φάρμακα, τα ποσοστά της τραχηλικής ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας ήταν 53 % υψηλότερα και ενός άλλου τύπου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του CIN2 +, ήταν 39 % υψηλότερα από ό, τι στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, οι γυναίκες, οι οποίες είχαν λάβει έναν αναστολέα TNF είχαν ένα 36 % υψηλότερο ποσοστό CIN2 + και διπλάσιο κίνδυνο διηθητικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σε σύγκριση με τις ρευματοπαθείς που δεν είχαν πάρει βιολογικά φάρμακα», αναφέρει ο δρ Hjalmar Wadstrοm, από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης. Οι συγγραφείς, ωστόσο, προειδοποιούν ότι αυτή η σχέση μπορεί να μην αποτελεί λόγο ανησυχίας, τουλάχιστον προς το παρόν.

Συνιστάται τακτικός προσυμπτωματικός έλεγχος

Για να παραμείνετε ασφαλείς, το Γραφείο για την Υγεία των Γυναικών των ΗΠΑ, συνιστά «εάν είστε μεταξύ των ηλικιών 21 και 29, να υποβάλλεστε σε τεστ Παπανικολάου κάθε 3 χρόνια. Εάν είστε μεταξύ των ηλικιών 30 και 64, θα πρέπει να υποβάλλεστε σε τεστ Παπανικολάου, σε συνδυασμό με HPV τεστ κάθε 5 χρόνια, ή σε τεστ Παπανικολάου μόνο του κάθε 3 χρόνια. Αν είστε 65 ετών και άνω, συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν μπορείτε να σταματήσετε το τεστ Παπανικολάου».

Οι γυναίκες που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, όπως πολλές ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, θα πρέπει να συζητήσουν το ενδεχόμενο πιο συχνού προσυμπτωματικού ελέγχου με τους μαιευτήρες - γυναικολόγους τους.

 

Πηγή