25-02-2016
Το μέγεθος «μετράει» στο προφίλ του ηγέτη

photo

Ένα μυώδες σώμα θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικό κριτήριο από τη νοημοσύνη ή τη σοφία  για τη δυνατότητα ενός ατόμου να γίνει ηγέτης, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Ένα ανατρεπτικό στοιχείο για τα χαρακτηριστικά που «συνθέτουν» το προφίλ ενός ηγέτη,  αποκαλύπτει μια νέα μελέτη από τις ΗΠΑ. Κι ενώ μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η νοημοσύνη, η εμπειρία και η σοφία του, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό που παίζει ρόλο είναι η φυσική του παρουσία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ένα μυώδες σώμα και, κατά συνέπεια, η φυσική δύναμη ισοδυναμεί με υψηλότερες ικανότητες στην ηγεσία.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Μπέρκλεϋ και της Οκλαχόμα ύστερα από μια σειρά πειραμάτων. Ωστόσο, το φαινόμενο ίσχυε μόνο για τους άνδρες, καθώς για τις γυναίκες η επίδραση ήταν μικρή. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους συνάδουν με πολλά πραγματικά παραδείγματα ισχυρών ανδρών που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας.

Ένα από αυτά είναι και ο Arnold Schwarzenegger και η ιστορική αναμέτρηση του 2003, κατά την οποία ο σωματικά επιβλητικός «εξολοθρευτής» νίκησε εύκολα τον Κυβερνήτη της Καλιφόρνια Gray Davis, ο οποίος αναμφισβήτητα έχει ένα πιο «αδύναμο» παρουσιαστικό.

Αυτό σημαίνει ότι οι μικρόσωμοι ή λιγότερο επιβλητικοί πρέπει να εργαστούν πιο σκληρά για να αποκτήσουν status; «Όχι απαραίτητα», απαντούν οι επιστήμονες. «Η φυσική δύναμη θα δώσει στους άνδρες ένα πλεονέκτημα, αλλά δεν καθορίζει την επιτυχία ή αποτυχία τους. Αν συμπεριφέρονται με τρόπους που αποδεικνύουν ότι είναι ή δεν είναι ηγέτες, η δύναμη δεν έχει σημασία», δήλωσε ο καθηγητής Cameron Anderson, από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Haas, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Personality and Social Psychology.