26-02-2016
Nέο «όπλο» κατά της ψωρίασης και των σπονδυλοαρθρίτιδων

photo

Εντός της «θετικής λίστας» του ΕΟΠΥ βρίσκεται πλέον η δραστική ουσία σεκουκινουμάμπη, η οποία ενδείκνυται για τη θεραπεία της ψωρίασης και των σπονδυλοαρθρίτιδων. Το νέο φάρμακο είναι ασφαλές, παρουσιάζει ταχεία έναρξη δράσης και προσφέρει αποτελέσματα που διαρκούν σε βάθος χρόνου.

Μια νέα φαρμακευτική επιλογή βρίσκεται στη διάθεση γιατρών και ασθενών που πάσχουν από Ψωρίαση, Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα (ΑΣ) και Ψωριασική Αρθρίτιδα (ΨΑ). Η σεκουκινουμάμπη είναι ένα πλήρως ανθρώπινο IgG μονοκλωνικό αντίσωμα που αδρανοποιεί εκλεκτικά την κυκλοφορούσα ιντερλευκίνη-17Α (IL-17A), η οποία εντοπίζεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο δέρμα που έχει προσβληθεί από ψωρίαση. Επίσης, η έρευνα έχει καταδείξει ότι η IL-17A είναι σημαντική στην παθογένεια τόσο της ΑΣ όσο και της ΨΑ.

Ψωρίαση

Η σεκουκινουμάμπη είναι η νέα συστηματική θεραπεία για ενήλικες ασθενείς με μέτρια - σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας, που προσφέρει υψηλά ποσοστά επίτευξης καθαρού δέρματος, με την ανταπόκριση αυτή να διαρκεί για τουλάχιστον τρία χρόνια στην πλειονότητα των ασθενών. Αξιοσημείωτη είναι η ταχεία έναρξη δράσης του φαρμάκου, καθώς τα αποτελέσματα είναι ορατά από τον πρώτο κιόλας μήνα της θεραπείας.

«Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι σε 8  από τους 10 ασθενείς επιτυγχάνεται πλήρης ή σχεδόν πλήρης υποχώρηση της νόσου μετά από 16 εβδομάδες θεραπείας. Η πλειοψηφία, μάλιστα, των ασθενών διατηρεί αυτό το θετικό αποτέλεσμα επί τουλάχιστον 3 χρόνια, υπό συνεχή βέβαια αγωγή. Όπως φαίνεται από το εκτεταμένο κλινικό πρόγραμμα του φαρμάκου, η χορήγηση του δε συνοδεύεται από ανεπιθύμητες ενέργειες», ανέφερε σε σχετική συνέντευξη τύπου κ. Δημήτριος Ιωαννίδης, Καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, Διευθυντής της Α' Πανεπιστημιακής Κλινικής του Α.Π.Θ. στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νοσημάτων Θεσσαλονίκης-Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτριο Ρηγόπουλο, Καθηγητή Δερματολογίας-Aφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντή της Β' Πανεπιστημιακής Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων νόσων του Νοσοκομείου «Αττικόν» και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας, οι προσδοκίες των ασθενών με ψωρίαση έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς το καθαρό δέρμα αποτελεί πλέον τον νέο θεραπευτικό στόχο. Λόγω των συννοσηροτήτων και της συστηματικής φλεγμονής, υπάρχει ανάγκη για νέες θεραπείες με χρήση από νωρίς,  που επιτυγχάνουν και  διατηρούν μακροπρόθεσμα καθαρό δέρμα σε περισσότερους ασθενείς.

Σπονδυλοαρθρίτιδες

Όσον αφορά στις σπονδυλοαρθρίτιδες στο 80% των ασθενών με ΑΣ η σεκουκινουμάμπη έχει δείξει δυνατότητα αναστολής της δομικής βλάβης της σπονδυλικής στήλης σε διάστημα δύο ετών, ενώ στους ασθενείς με ΨΑ έχει δείξει αναστολή της περαιτέρω εξέλιξης της βλάβης των αρθρώσεων, σε ποσοστό άνω του 84% των περιπτώσεων, με παράλληλη διατήρηση της βελτίωσης των αρθρικών και δερματικών εκδηλώσεων, της σωματικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής.

«Στόχος είναι  ο έλεγχος της νόσου, η ανακούφιση από τα συμπτώματα, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών  και βέβαια η αναστολή των καταστροφικών βλαβών που μπορούν να προκληθούν. Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα  και η  Ψωριασική Αρθρίτιδα προσβάλλουν κατά βάση νέο πληθυσμό και υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 Έλληνες πάσχουν από τα νοσήματα αυτά. Έχει λοιπόν σημασία η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία», επεσήμανε ο κ. Χαράλαμπος Μπερμπερίδης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και της Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) και Διευθυντής της Ρευματολογικής Κλινικής του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

photo

Ο κ. Γκίκας Κατσιφής, Διευθυντής της Ρευματολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, επεσήμανε την ανάγκη για νέα φάρμακα, καθώς σημαντικός αριθμός ασθενών δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στις υπάρχουσες  θεραπείες για την ΑΣ και την ΨΑ, οι οποίες χωρίς την κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη και αναπηρία. «Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η σεκουκινουμάμπη παρείχε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων και των δυο νόσων και  αποτελεί ένα νέο, πολλά υποσχόμενο όπλο στην θεραπευτική φαρέτρα του Ρευματολόγου», ανέφερε ο ίδιος.

Περισσότεροι από 9.600 ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία με τη συγκεκριμένη ουσία σε κλινικές μελέτες, για πολλαπλές ενδείξεις και πάνω από 12.500 ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία μετά την κυκλοφορία του φαρμάκου. Το προφίλ ασφάλειας που παρατηρήθηκε στους ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα & αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα υπό θεραπεία με σεκουκινουμάμπη είναι συνεπές με το προφίλ ασφάλειας στην ψωρίαση.

Χορήγηση

Το φάρμακο συνταγογραφείται από δερματολόγους για την ψωρίαση και από  ρευματολόγους, κατά κύριο λόγο, για τις σπονδυλοαρθρίτιδες και διατίθεται μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (για την πρώτη χορήγηση απαιτείται γνωμάτευση νοσοκομείου). Η χορήγηση γίνεται υποδόρια με προγεμισμένες πένες των 150 mg και το κόστος της θεραπείας, ανά μήνα, εκτιμάται στα 1.000 ευρώ για την ψωρίαση και στα 500 ευρώ για τις σπονδυλαρθρίτιδες και καλύπτεται από τον ΕΟΠΥ για όλες τις ενδείξεις.

«Η σεκουκινουμάμπη αποτελεί ένα πρότυπο βιοϊατρικής έρευνας και καινοτόμου ανάπτυξης που στηρίχτηκε στην γενετική και βιολογική κατανόηση του ρόλου IL-17A στην παθογένεια της Ψωρίασης ,ΨΑ και ΑΣ και μεταφράστηκε σε πολυδύναμη θεραπευτική λύση. Όλα τα κλινικά δεδομένα συνηγορούν στο ότι η σεκουκινουμάμπη θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος του θεραπευτικού κενού που υπάρχει σήμερα στην Ψωρίαση, ΨΑ και την ΑΣ ως  μια σημαντική και εξειδικευμένη  επιλογή για την  καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών», δήλωσε η κα Βαρβάρα Μπαρούτσου, Chief Scientific Officer της Novartis Hellas.

Έφη Τσιβίκα