29-02-2016
Η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στην Αμερική

photo

Πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομειακό κέντρο του Οχάιο των ΗΠΑ, η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στην Αμερική, με επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας τον Έλληνα χειρουργό δρ  Ανδρέα Τζάκη.

Σε μια 26χρονη, το όνομα της οποίας δεν έχει γνωστοποιηθεί, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στην Αμερική, από επιστημονική ομάδα στην κλινική Κλέβελαντ. Η επέμβαση διήρκεσε 9 ώρες και η κατάσταση της υγείας της νεαρής γυναίκας κρίνεται «σταθερή». Το μόσχευμα λήφθηκε από νεκρή δότρια.

Η συγκεκριμένη επέμβαση ενδείκνυται για γυναίκες που έχουν γεννηθεί χωρίς μήτρα ή έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή και δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν (3-5% παγκοσμίως).

Σύμφωνα με δήλωση του δρ Ανδρέα Τζάκη στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, οι κίνδυνοι σε αυτού του είδους τις μεταμοσχεύσεις δεν είναι μεγαλύτεροι από ότι οι κίνδυνοι σε άλλες μεταμοσχεύσεις και θεωρείται ότι βελτιώνουν  τη ζωή, όπως αυτές του προσώπου ή του χεριού.

Ωστόσο, οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας δεν μπορούν αμέσως να ξεκινήσουν τις προσπάθειες για τεκνοποίηση.  Θα πρέπει να περιμένουν για έναν χρόνο, ώστε να έχει περάσει το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ανάρρωσή τους και οι γιατροί να έχουν προσαρμόσει τις δόσεις του φαρμάκου που χορηγείται για να αποτραπεί η απόρριψη του μοσχεύματος.

Σε αντίθεση με τις άλλες μεταμοσχεύσεις, αυτή της μήτρας είναι προσωρινή και το μόσχευμα αφαιρείται μετά τη γέννηση ενός ή δύο παιδιών, επιτρέποντας στη γυναίκα να σταματήσει τη θεραπεία που λαμβάνει.

Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας παγκοσμίως είχε πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, το 2013, επιτρέποντας στη λήπτρια να γεννήσει ένα παιδί τον Σεπτέμβριο του 2014. Το παιδί αυτό είναι και το πρώτο που γεννήθηκε με τη συγκεκριμένη μέθοδο. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν άλλες 8 μεταμοσχεύσεις μήτρας, οι οποίες οδήγησαν συνολικά σε 5 εγκυμοσύνες και 4 γεννήσεις.