11-03-2016
Ποιος κινδυνεύει από τα θαλασσινά;

photo

 

Η Καθαρή Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της επίσημης νηστείας μέχρι το Πάσχα. Αυτό σημαίνει για όσους ακολουθούν την παράδοση ότι εξαιρούν το κρέας από τη διατροφή τους προσθέτοντας περισσότερα θαλασσινά, λαχανικά, άμυλο.

Υπάρχει όμως μία άποψη που λέει ότι τα θαλασσινά είναι τροφή που ενοχοποιείται για αύξηση της χοληστερόλης άρα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Πόσο κοντά στην πραγματικότητα όμως είναι αυτό;

Η χοληστερόλη είναι μεν μία ουσία που παράγεται στο ήπαρ όμως στο μεγαλύτερο της μέρος έχει να κάνει με τη διατροφή μας και με τον τρόπο ζωής που ακολουθούμε. Η καθιστική ζωή, αλλά και το κάπνισμα, το αυξημένο σωματικό βάρος, η ηλικία αλλά και η κληρονομικότητα, είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την χοληστερόλη.

Ποιες είναι όμως οι τροφές που μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές της χοληστερόλης και σε ποιες ποσότητες;

Αρκετά συχνά, ειδικότερα σε περιόδους νηστείας ακούμε πως τα θαλασσινά (μύδια, καραβίδες, γαρίδες, στρείδια) αλλά και τα μαλάκια (σουπιές, καλαμάρια, χταπόδι) αποτελούν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

Παρόλα αυτά αν τα συγκρίνει κανείς με το κόκκινο κρέας περιέχουν πολύ χαμηλότερες τιμές κορεσμένου λίπους, άρα χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, γεγονός που τα κάνει μία όχι και τόσο επικίνδυνη τροφή. Ανάμεσα τους το καλαμάρι θα λέγαμε ότι είναι το πιο «βαρύ», ενώ από καλύτερο αποδεικνύεται το χταπόδι.

Πέρα από τον διατροφικό μύθο που τα συνοδεύει υπάρχει και η πραγματική τους διατροφική αξία. Τα λιπαρά που περιέχονται στα θαλασσινά είναι μονοακόρεστα (χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο συνήθως με τα θαλασσινά) και πολυακόρεστα τα οποία έχουν αγγειοπροστατευτική δράση, ενώ η περιεκτικότητα τους σε κορεσμένα λιπαρά είναι ελάχιστη.

Ποια είναι η πραγματικότητα; Οτιδήποτε καταναλώνουμε με μέτρο είναι ακίνδυνο για την υγεία μας. Εννοείται ότι μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος που μαγειρεύεται η κάθε τροφή. Η μεγάλη ποσότητα ελαιόλαδου και το τηγάνισμα αλλάζουν τις διατροφικές ισορροπίες.

 

 

 

Πόση χολιστερόλη έχει ποιο θαλασσινό;

Είδος

Χοληστερόλη mg

Καλαμάρι

233 mg

Γαρίδες

200 mg

Καραβίδες

133 mg

Μύδια

100 mg

Αστακός

90 mg

Στρείδια

63 mg

Καβούρι

60 mg

Χταπόδι

48 mg