28-03-2016
ΗΠΑ: 3 $ δις το χρόνο για αχρησιμοποίητες ποσότητες φαρμάκων κατά του καρκίνου

photo

Ζημία σχεδόν $ 3 δισεκατομμυρίων στον ετήσιο προϋπολογισμό των ΗΠΑ υπολογίζεται ότι προκαλούν γιατροί και νοσοκομεία. Το ποσό αυτό δεν αφορά σε καταχρήσεις αλλά σε αχρησιμοποίητα φάρμακα κατά του καρκίνου, επειδή τα φάρμακα τυποποιούνται σε μεγαλύτερες από τις αναγκαίες συσκευασίες μιας χρήσης και η περίσσεια του φάρμακου πρέπει να πετιέται για λόγους ασφαλείας, όπως αναφέρουν πρόσφατα επίσημα έγγραφα.

 

Η μελέτη που έγινε αφορούσε σε 20 ακριβά φάρμακα που χορηγούνται με ένεση ή ενδοφλέβια με ορό και απαιτούν οι δόσεις να προσαρμόζονται ανάλογα με το βάρος του ασθενούς. Συνήθως όμως, οι συσκευασίες περιέχουν πολύ περισσότερο φάρμακο από αυτό που χρειάζονται οι ασθενείς και μία σημαντική ποσότητα του φαρμάκου καταλήγει στα σκουπίδια.

 

Οι ασθενείς, βέβαια, χρεώνονται μία ολόκληρη συσκευασία, άσχετα με το αν το μεγαλύτερο μέρος της πετάγεται. Αυτή η σπατάλη είναι, προφανώς, εις βάρος των ασθενών που πληρώνουν πολύ περισσότερα από ό,τι χρειάζεται για αγορά φαρμάκων αλλά ανεβάζει και τα κόστη στα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Οι ασθενείς και οι ασφαλιστικές πληρώνουν 1,8 δις $ το χρόνο για τα φάρμακα που πετάγονται, αναφέρει στο The BMJ ο Δρ Peter Bach, διευθυντής του Κέντρου για την Πολιτική Υγείας, στο Memorial Sloan Kettering, στη Νέα Υόρκη, ο οποίος έκανε τη μελέτη μαζί με μία ομάδα ερευνητών. Η σπατάλη αυτή δεν είναι αναπόφευκτη, τονίζουν οι ερευνητές.

 

Φέρνουν, μάλιστα, ως παράδειγμα τη βενδαμουστίνη, ένα φάρμακο για τη λευχαιμία, που πωλείται σε διάφορα μεγέθη. Οι γιατροί μπορούν να συνδυάζουν διαφορετικού μεγέθους φιαλίδια για να χρησιμοποιούν κάθε φορά όσο φάρμακο απαιτείται για κάθε ασθενή, ώστε το πολύ που θα πετάγεται θα είναι μόνο το 1% του φαρμάκου, όπως υπολογίζουν στην ανάλυσή τους.

 

Ένα άλλο φάρμακο, η βορτεζομίμπη για το πολλαπλό μυέλωμα, είναι διαθέσιμο μόνο σε πολύ μεγάλες συσκευασίες, πολύ μεγαλύτερες από ό, τι οι συνήθεις ανάγκες των ασθενών απαιτούν. Για το συγκεκριμένο φάρμακο, η  ανάλυση των ερευνητών υποστηρίζει ότι περίπου το 30% των πωλήσεων οφείλονται σε σπατάλη φαρμάκου.

 

Τα φάρμακα που ερευνήθηκαν στη μελέτη αφορούσαν τη θεραπεία μιας ευρείας γκάμας καρκινικών όγκων συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του παγκρέατος. Πρόκειται για βιολογικά φάρμακα, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από ζωντανά κύτταρα και είναι γενικά πολύ πιο ακριβά από τα συνήθη ογκολογικά φάρμακα.

 

Τα βιολογικά φάρμακα, συνήθως, δεν έχουν συντηρητικά και ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από ό, τι άλλα φάρμακα, ενώ τα περισσεύματα του φαρμάκου πρέπει να πετάγονται, διότι η χρήση τους θα μπορούσε να προκαλέσει λοιμώξεις στους ασθενείς.

 

Η πιο απλή λύση για να μην υπάρχει σπατάλη φαρμάκου και χρημάτων είναι να διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη ώστε να υπάρχουν πάντα οι κατάλληλες επιλογές ως προς τη δοσολογία. Το να υπάρχουν μικρότερες συσκευασίες θα εξυπηρετούσε και στην επίλυση του φαινομένου της έλλειψης φαρμάκων, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

 

Θεωρητικά, μία μεγάλη συσκευασία φαρμάκου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για περισσότερους ασθενείς από έναν, στην πραγματικότητα, όμως, αυτό θα απαιτούσε να προσέρχονται ταυτόχρονα οι ασθενείς και να λαμβάνουν χημειοθεραπεία, κάτι που πρακτικά είναι μάλλον αδύνατο τις περισσότερες φορές.

 

 

http://www.reuters.com/article/us-health-costs-drug-waste-idUSKCN0WR1AC