21-04-2016
Ο καναπές σκοτώνει!

photo

Μία νέα μελέτη που έγινε από Βραζιλιάνους ερευνητές σε 54 χώρες αποδεικνύει ότι όσοι κάθονται για περισσότερες από 3,8 ώρες την ημέρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από διάφορες αιτίες.

Αντίθετα όσοι μειώσουν τις ώρες ακινησίας θα καταφέρουν να ζήσουν έως και 2 μήνες περισσότερους. Και μπορεί να σας φαίνεται μικρό το χρονικό διάστημα που μας χαρίζει η μεγαλύτερη κινητικότητα αλλά το ζητούμενο δεν είναι μόνο να αυξήσουμε το όριο της ζωής μας αλλά και την ποιότητα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η καθιστική ζωή κρύβει αρκετούς κινδύνους για την υγεία που ούτε η συστηματική άσκηση μπορεί να τους μειώσει σημαντικά.

Αυτό που θα ήταν χρήσιμο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο στο American Journal of Preventive Medicine, είναι να μειώσουμε το χρόνο που μένουμε καθιστοί και να προσθέσουμε περισσότερη κίνηση μέσα στην ημέρα. Ακόμη και εάν είσαστε στο γραφείο μία μικρή βόλτα κάθε 1 ώρα μπορεί να έχει αρκετά καλά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την έρευνα όσοι μένουν καθιστοί στον καναπέ τους 50% λιγότερο χρόνο-ήτοι 1,5 ώρα περίπου την ημέρα-έχουν έως και 3 φορές μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν!  Και μπορεί η ζωή να είναι γλυκιά, αλλά κα το καθισιό εξίσου. Και αυτή είναι η δυσκολία. Όπως ανέφερε ο κ. Ρεντέντζε, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα της Ιατρικής σχολής Πρόληψης του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, «η καθιστική ζωή είναι μέρος της σύγχρονης ζωής, αλλά και γενικότερα μέρος της ζωής των ανθρώπων. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι στο να πείσουμε τον κόσμο να αλλάξει συνήθειες στην καθημερινότητα του».

Και μπορεί να είναι ωραίος ο καναπές, αλλά η ζωή είναι ακόμη πιο όμορφη!

SOURCE: American Journal of Preventive Medicine, news release, March 23, 2016