21-04-2016
Τα «βρώμικα» της διατροφής

photo

Τη λίστα με τις πιο μολυσμένες από φυτοφάρμακα τροφές εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα ο μη κερδοσκοπικός αμερικανικός οργανισμός Environmental Working Group.

Αν και τα 5 προηγούμενα χρόνια την πρώτη θέση κατείχαν τα μήλα(!), φέτος οι φράουλες πήραν την πρωτιά ως τα φρούτα στα οποία ανιχνεύτηκαν οι μεγαλύτερες ποσότητες φυτοφαρμάκων. Συγκεκριμένα στο 98% του δείγματος. Στο 10% του δείγματος ανιχνεύτηκαν έως και 10 διαφορετικά είδη φυτοφαρμάκων ενώ στο υπόλοιπο 40% έως και 17 διαφορετικά ήδη!

Ο αριθμός είναι τρομακτικός σε σχέση με το πόσο υγιεινά είναι τα φρούτα και λαχανικά που καταναλώνουμε.

Κάποια από αυτά τα φυτοφάρμακα είναι σχετικά ακίνδυνα, κάποια άλλα όμως σχετίζονται με διάφορες ασθένειες, ορμονικές δυσλειτουργίες, νευρολογικά προβλήματα, προβλήματα στην ανάπτυξη αλλά και τη γονιμότητα.

Ποιο θεωρείται για το 2016 το πιο ακίνδυνο τρόφιμο; Το αβοκάντο!

Οι ειδικοί του EWG διερεύνησαν 35.000 δείγματα μαζί με τον USDA και τον FDA κάνοντας προσομοίωση στη χρήση που κάνουν οι καταναλωτές στο σπίτι. Δηλαδή έπλυναν καλά τα φρούτα και μετά τα εξέτασαν.

Το όλο θέμα έφερε αρκετές αντιδράσεις και από άλλους οργανισμούς της Αμερικής οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αυτή η έρευνα τρομοκρατεί τον κόσμο χωρίς λόγο. Ωστόσο το EWG επιμένει ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει ασφάλεια στη διατροφή. Ποια είναι τα υπόλοιπα «ένοχα φρούτα& λαχανικά»; Η λίστα στη συνέχεια:

1. Φράουλες

2. Μήλα

3. Νεκταρίνια

4. Βερύκοκα

5. Σέλερι

6. Σταφύλια

7. Κεράσια

8. Σπανάκι

9. Ντομάτες

10.Πιπεριές

11.Ντοματάκια τσέρι

12. Αγγούρια