22-05-2017
Δεν κρίνεται απαραίτητη η πολύωρη νηστεία πριν την εξέταση χοληστερόλης

photo

 

Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής, η νηστεία πριν από τη διενέργεια εξετάσεων για τον καθορισμό του λιπιδαιμικού προφίλ δεν είναι πλέον απαραίτητη.

 

H έκδοση της οδηγίας στηρίχθηκε πάνω σε μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο European Heart Journal, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εξετάσεις για τον καθορισμό τιμών της χοληστερόλης, HDL, LDL, τριγλυκεριδίων, απολιποπρωτεϊνης Α1, απολιποπρωτεϊνης Β1 και λιποπρωτείνης (a) μπορούν να γίνουν ακόμη κι αν ο εξεταζόμενος έχει γευματίσει.

 

Οι επιστήμονες μελέτησαν δύο ομάδες ατόμων, μία που νήστευσε πριν τη διενέργεια των παραπάνω εξετάσεων και μία ομάδα που δεν νήστευσε.  Η μελέτη των αποτελεσμάτων έδειξε ότι δεν παρουσιάζονται κλινικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες.

 

Ανάμεσα στους επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη συγκαταλέγεται και η Καρδιολόγος, Διευθύντρια Καρδιολογικού Τομέα του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κα Γενοβέφα Κολοβού, Υπεύθυνη Εξωτερικών Ιατρείων και Μονάδας LDL Αφαίρεσης, η οποία εξηγεί ότι η νέα Οδηγία: «Θα βοηθήσει ασθενείς που ακολουθούν θεραπείες για την πρόληψη των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο, ώστε να προσέρχονται για την εντελώς απαραίτητη για εκείνους εξέταση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, πρωινή ή απογευματινή, που τους εξυπηρετεί. Επίσης, θα οδηγήσει περισσότερα άτομα να προσέλθουν για εξέταση χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, αφού δε χρειάζεται καμία προετοιμασία, το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά σχολικής ηλικίας. Ως αποτέλεσμα κι αν αυτό κριθεί απαραίτητο από το θεράποντα ιατρό, περισσότεροι άνθρωποι θα λάβουν οδηγίες πρόληψης των καρδιακών νοσημάτων».