13-07-2017
Μπλοκ στον ήλιο και στο αυτοκίνητο !

photo

 

Η χρήση του αντηλιακού είναι απαραίτητη καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, όχι μόνο όταν πηγαίνουμε στη θάλασσα αλλά και όταν κινούμαστε στην πόλη. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα έρχεται να μας τονίσει ότι τα τζάμια των παραθύρων των αυτοκινήτων δεν προστατεύουν από την επιβλαβή ακτινοβολία του ήλιου, για αυτό θα ήταν καλό να φοράμε γυαλιά ηλίου και αντηλιακό ακόμα και κατά την οδήγηση.

 

Ενώ το τζάμι του παρμπρίζ μπλοκάρει το μεγαλύτερο ποσοστό της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας (UV) ακτινοβολία, τα παράθυρα στις πόρτες του αυτοκινήτου δεν προσφέρουν την ίδια κάλυψη και η πολύωρη οδήγηση χωρίς προστασία συχνά συνδέεται με καταρράκτη και γήρανση του δέρματος.

 

Κατά μέσο όρο, το γυαλί του παρμπρίζ των αυτοκινήτων μπλοκάρει περίπου το 96% των ακτινών UV-A, αλλά τα πλαϊνά παράθυρα αφήνουν τον οδηγό και τους συνεπιβάτες ακάλυπτους, απορροφώντας λιγότερο από 44% της υπεριώδους ακτινοβολίας. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι, στην Αμερική, η αύξηση του αριθμού των καταρρακτών και των καρκίνων του δέρματος που εμφανίζονται στην αριστερή πλευρά, αποδίδονται στην έκθεση των οδηγών στο φως του ήλιου, χωρίς προστασία, όπως δηλώνει στο JAMA Ophthalmology,  ο ερευνητής Dr Brian Boxer Wachler του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Boxer Wachler Vision στο Μπέβερλι Χιλς, στην Καλιφόρνια. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά προσθέτει, αυτό «δεν έχει καμία σχέση σε με το κόστος του αυτοκινήτου».

 

Απαραίτητο το αντηλιακό στην πόλη καθημερινά

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Ρηγόπουλο, Καθηγητή Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, η χρήση του αντηλιακού είναι απαραίτητη όλες τις εποχές του χρόνου και όχι μόνο τις 10 περίπου ημέρες των διακοπών στην παραλία. Σημαντική επίσης είναι και η σωστή χρήση του, δηλαδή επαρκής ποσότητα και συχνή ανανέωσή του, κάθε δύο με τρεις ώρες ή και νωρίτερα αν έχουμε κολυμπήσει ή ιδρώσει.

 

Παράλληλα, ο κ. Ρηγόπουλος τονίζει τη ζωτική για την υγεία μας σημασία του προληπτικού ελέγχου: «Ο προληπτικός έλεγχος τόσο για το μελάνωμα, όσο και για τους μη μελανωματικούς καρκίνους και η έγκαιρη διάγνωσή τους είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη μείωση της επίπτωσης του μελανώματος και των σχετιζόμενων με αυτό θανάτων. Ένα Εθνικό Πρόγραμμα για τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος θα μείωνε αισθητά τη σχετική δαπάνη των Κρατικών Συστημάτων Υγείας. Σημαντικότερο όλων είναι βέβαια το γεγονός ότι η διάγνωση στα πρώιμα στάδια των καρκίνων του δέρματος, αλλά και των προκαρκινικών δερματικών βλαβών, είναι εύκολο να γίνει με μια απλή κλινική εξέταση, και μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας».

 

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος και την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος, πραγματοποιούνται όλη την εβδομάδα από 9 έως 13 Μαΐου με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων Av?ne και της LEO Pharma, Hellas, δωρεάν εξέταση του δέρματος για τυχόν ύποπτες βλάβες, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι καλέσουν στον αριθμό 215 215 8523, από κάθε περιοχή της χώρας και κλείσουν το ραντεβού τους με κάποιον από τους συνεργαζόμενους δερματολόγους. Οι εξετάσεις γίνονται στα ιδιωτικά ιατρεία των συμμετεχόντων δερματολόγων και στα εξωτερικά ιατρεία των Δερματολογικών Τμημάτων Νοσοκομείων που έχουν δηλώσει συμμετοχή.

 

Όσοι δεν ενημερώθηκαν ή δεν πρόλαβαν να κλείσουν το ραντεβού τους, έχουν τη δυνατότητα να εξετασθούν δωρεάν όλο το χρόνο, στα δερματολογικά ιατρεία όλων των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.