22-05-2017
Αυξημένα τα ποσοστά διάγνωσης αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας στα παιδιά

photo

Ενώ στο παρελθόν, τα θυρεοειδικά νοσήματα θεωρούνταν εύκολα αντιμετωπίσιμα, έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι αποτελούν μείζον πρόβλημα υγείας σε διεθνές επίπεδο και  συχνή αιτία νοσηρότητας με συνεχή αύξηση σε ολόκληρο τον αναπτυγμένο κόσμο, ενώ ανιχνεύονται, πλέον, συχνότερα και στον παιδικό πληθυσμό!

Τι λένε οι αριθμοί

Η έκταση του προβλήματος γίνεται αντιληπτή αν σκεφτούμε ότι στις Η.Π.Α. οι ασθενείς με νόσους του θυρεοειδούς ανέρχονται σε 30 εκατομμύρια, ενώ άλλα 20 - 30 εκατομμύρια δε γνωρίζουν ότι πάσχουν και θα εκδηλώσουν την πάθησή τους μέσα στα επόμενα χρόνια. Ανάλογοι αριθμοί ισχύουν και στη χώρα μας, με τους πάσχοντες από θυρεοειδικά νοσήματα να ανέρχονται περίπου σε ένα εκατομμύριο.

Εκδήλωση νόσων του θυροειδούς σε νεαρότερες ηλικίες

Η πιο συχνή νόσος του θυρεοειδούς και κύρια αιτία υποθυρεοειδισμού, ιδιαίτερα στις γυναίκες, είναι η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Ηashimoto, με πέντε φορές μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι στους άνδρες. Σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα, σημειώνεται σημαντική άνοδος των ποσοστών της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας και στα παιδιά. Για το λόγο αυτόν, εφέτος η διεθνής εβδομάδα υποστήριξης των ασθενών με νόσους του θυρεοειδούς είναι αφιερωμένη στα παιδιά, όπως αναφέρει η Καθηγήτρια Παιδικής Ενδοκρινολογίας ? Νεανικού Διαβήτη, Α΄ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων "Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ", κ. Χριστίνα Κανακά - Gantenbein.

 

Άνοδος του καρκίνου του θυρεοειδούς - Προσοχή στην εγκυμοσύνη

Η εκδήλωση του καρκίνου του θυρεοειδούς καταγράφει παγκοσμίως ανοδική πορεία και υπολογίζεται ότι το 2019 θα αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες. Ταυτόχρονα, τα θυρεοειδικά νοσήματα αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή διαταραχή στην εγκυμοσύνη, επισημαίνει η Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Αλεβιζάκη.

 

 

Τα παραπάνω τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου, με την ευκαιρία του εφετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θυρεοειδούς (World Thyroid Day, 25 Μαΐου), οι Υπεύθυνοι του Τμήματος Θυρεοειδούς (ΤΘ) της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (Ε.Ε.Ε.) - Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (Π.Ε.Ε.), o, και

Οι διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε πολλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Ο αδένας, που είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του μεταβολισμού, είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς παράγει δύο ζωτικής σημασίας ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3), οι οποίες, με τη σειρά τους, ρυθμίζουν απαραίτητες κυτταρικές λειτουργίες για την κατανάλωση ενέργειας στους ιστούς, σημειώνει ο Καθηγητής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου της Ουλμ Γερμανίας, Ενδοκρινολογική Μονάδα Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λεωνίδας Ντούντας.

 

Τα συμπτώματα των θυρεοειδικών παθήσεων

Συχνά, είναι ήπια, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, και συχνά γίνονται αντιληπτά μόνο μετά από προσεκτική κλινική εξέταση. Παράλληλα, το κοινωνικό κόστος των νοσημάτων αυτών είναι σημαντικό, καθώς πρόσφατα σε μια ανάλυση από τη Δανία αναφέρθηκε ότι ασθενείς με θυρεοειδοπάθειες απέχουν από τη δουλειά τους περίπου τρεις φορές περισσότερο από τους υγιείς, ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο μετά τη διάγνωση της νόσου τους.

 

Θεραπευτική αντιμετώπιση των νοσημάτων του θυρεοειδούς

Κατά κύριο λόγο, πραγματοποιείται με φαρμακευτική αγωγή. Ιδιαίτερα για τον υποθυρεοειδισμό, η θυροξίνη είναι η πρώτη επιλογή στη θεραπεία του. Στη χώρα μας έχουμε αρκετά σκευάσματα θυροξίνης, σε διάφορες δοσολογίες και έκδοχα σταθερά και αξιόπιστα, έτσι ώστε να παρέχεται στο θεράποντα ιατρό η δυνατότητα εξατομίκευσης της αγωγής. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και θυροξίνη σε υγρή μορφή σε μαλακή κάψουλα, η οποία μπορεί να αποτελεί μια καλή επιλογή σε ασθενείς με γαστρεντερικές διαταραχές και σύνδρομο δυσαπορρόφησης.

 

Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς

Με  στόχο τη συνεχή ενημέρωση για τη σημασία της πρόληψης των θυρεοειδικών νοσημάτων, η Ευρωπαϊκή Θυρεοειδική Εταιρία (Ε.Τ.Α.) έχει καθιερώσει, από το 2008, την 25η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς κάθε χρόνο.

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα 2016, το Τμήμα Θυρεοειδούς (ΤΘ) της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (Ε.Ε.Ε.) - Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (Π.Ε.Ε.) διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη, μέσω ενός τακτικού ελέγχου του θυρεοειδούς.

 

Σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και το Τμήμα Δημοτικών Ιατρείων και Δημόσιας Υγείας του Δήμου, θα διεξαχθεί ενημέρωση των πολιτών και δωρεάν κλινική εξέταση αύριο, Τρίτη 24 Μαΐου 2016, από τις 10:00 - 15:00, στο Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου (Καλφοπούλειο Ίδρυμα, Σόλωνος 78).