23-08-2017
Πώς θα χαρούμε το καλοκαίρι με ασφάλεια

photo

Το καλοκαίρι είναι εδώ και μας προσκαλεί να το χαρούμε με αποδράσεις μας σε νησάκια και κοντινές ή μακρινές παραλίες.

Ο ζεστός καιρός και ο ήλιος μπορεί να ευνοούν την καλή μας διάθεση αλλά δυστυχώς ευνοούν και την εκδήλωση λοιμώξεων στην ευαίσθητη περιοχή, για αυτό καλό είναι να είμαστε ενήμερες για τους πιθανούς κινδύνους και τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λάβουμε ώστε να προφυλάξουμε τη σωματική μας υγεία.

Γυναικολογικές λοιμώξεις

Ο κίνδυνος λοιμώξεων της ευαίσθητης περιοχής αυξάνεται κατακόρυφα τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί η τοπική υγρασία μεγιστοποιείται με τον ιδρώτα, τη ζέστη, την κολύμβηση, αλλά και την αύξηση της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών. «Οι συγκεκριμένες συνθήκες προκαλούν αλλαγές στο ΡΗ του κόλπου, τον οποίο καθιστούν ευεπίφορο σε λοιμώξεις κυρίως μυκητιασικής αιτιολογίας. Πιο συχνή αίτια λοιμώξεων της ουρογεννητικής περιοχής αποτελούν οι μύκητες, διάφορα αερόβια και αναερόβια μικρόβια και παράσιτα, όπως η τριχομονάδα», μας εξηγεί ο Γυναικολόγος, κ. Στυλιανός Ίβρος*.

Επίσης, η αφυδάτωση λόγω της έντονης ζέστης, της ηλιοθεραπείας και της μειωμένης πρόσληψης υγρών προδιαθέτει στην εκδήλωση φλεγμονών του ουροποιητικού. Αξιοσημείωτο είναι ότι το καλοκαίρι παρατηρείται και έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως η χλαμυδιακή λοίμωξη και ο έρπητας των έξω γεννητικών οργάνων.

«Μία αιδοιοκολπίτιδα (φλεγμονή των έξω γεννητικών οργάνων) μπορεί να εκδηλωθεί με ερεθισμό της περιοχής του αιδοίου, ερυθρότητα, οίδημα και κνησμό, με αυξημένα κολπικά υγρά ή/και δύσοσμα και με ενόχληση ή πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Αντίστοιχα, μια ουρολοίμωξη συνοδεύεται από δυσουρικά ενοχλήματα, πόνο και δυσκολία στην ούρηση, συχνουρία, δύσοσμα ούρα, ακόμη και με εμφάνιση πυρετού», επισημαίνει ο κ. Ίμβρος.

Πρακτικές συμβουλές πρόληψης

  • Ένα μαγιό ποτέ δεν είναι αρκετό!

Παίρνουμε πάντα μαζί τουλάχιστον ένα δεύτερο και τα αλλάζουμε, ώστε να μη μένουμε με την υγρασία.

  • Αποφεύγουμε την άμεση επαφή με την άμμο, όπου μπορεί να επωάζονται μύκητες και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Σε άλλη πετσέτα ξαπλώνουμε, με άλλη σκουπιζόμαστε!
  • Τα ντους το καλοκαίρι είναι πολύ τακτικά, γι' αυτό χρησιμοποιούμε ένα υγρό καθαριστικό με όξινο ΡΗ, ειδικά γα την ευαίσθητη περιοχή και όχι τα κοινά αφρόλουτρα. Φυσιολογικά, το εσωτερικό του κόλπου έχει μηχανισμούς αυτοκαθαρισμού, γι' αυτό αποφεύγουμε τις κολπικές πλύσεις που διαταράσσουν την ισορροπία του.
  • Τα εσώρουχα και τα στενά ρούχα μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Προτιμάμε βαμβακερά και όχι συνθετικά εσώρουχα και αποφεύγουμε τη συχνή χρήση στενών παντελονιών που αυξάνουν την πίεση, την τριβή και τη θερμότητα τοπικά και αποτελούν παράγοντα εμφάνισης μυκητιάσεων.
  • Περίοδος και θάλασσα. Ειδικά τις δύο πρώτες ημέρες της περιόδου, αποφεύγουμε να κολυμπάμε. Η χρήση κολπικών tampon δε συστήνεται πέραν των 8 ωρών. Κατά την περίοδο είμαστε πιο ευάλωτες σε μικροβιακές λοιμώξεις των έσω γεννητικών οργάνων και σε πυελική φλεγμονή.
  • Οι γυναίκες με υποτροπιάζουσα μυκητιασική κολπίτιδα, καλό είναι πριν τις διακοπές να ενισχύσουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου με τη χρήση προβιοτικών και ενδοκολπικών σκευασμάτων γαλακτοβάκιλλου.
  • Φροντίδα της υγιεινής πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή και για τους δύο συντρόφους και χρήση προφυλακτικού για την αποφυγή σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
  • Καλή ενυδάτωση του οργανισμού με επαρκή πρόσληψη υγρών και φρούτων και αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ.
  • Ιδιαίτερης φροντίδας και προσοχής χρήζουν οι έγκυες, οι οποίες λόγω της έντονης ζέστης, της αυξημένης εφίδρωσης και απώλειας υγρών, έρχονται αντιμέτωπες με επεισόδια ζάλης ακόμη και λιποθυμίας.
  • Απλές συμβουλές για εγκύους είναι η πρόσληψη ικανοποιητικών ποσοτήτων υγρών, η παραμονή σε δροσερό περιβάλλον, η χρήση ανοιχτόχρωμων ρούχων και η αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη ηλιοθεραπεία, ιδίως τις ώρες 11:00 - 16:00.

Γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνουμε και τηρώντας το πιστά, μπορούμε να χαρούμε το καλοκαίρι που μας χαμογελά, με ασφάλεια και χωρίς άγχος.