22-05-2017
«Αθωώνει» τη χρήση κάνναβης για πρόκληση σοβαρών προβλημάτων υγείας νέα αμερικανική μελέτη

photo

 

Με ελάχιστα προβλήματα σωματικής υγείας-εκτός της περιοδοντίτιδας- συνδέει τη χρήση κάνναβης από ενήλικες νέα αμερικανική μελέτη που διαπιστώνει ότι άτομα που κάπνιζαν κάνναβη για μεγάλο χρονικό διάστημα -έως και 20 χρόνια- κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους ήταν γενικώς τόσο υγιείς όσο οι άνθρωποι που δεν κάπνισαν ποτέ!

 

Οι ίδιοι ερευνητές είχαν διαπιστώσει σε προηγούμενες μελέτες τους ότι οι χρήστες κάνναβης διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης με αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι οι επιπτώσεις δεν είναι αντίστοιχα τόσο αρνητικές για τη σωματική υγεία.

 

«Οι μόνοι δείκτες που εμφάνισαν κάποιο πραγματικά σοβαρό πρόβλημα υγείας αφορούσαν την περιοδοντική νόσο», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Terrie Moffitt, από το Πανεπιστήμιο Duke στο Durham, της Βόρειας Καρολίνα.

 

Κατά την περιοδοντική νόσο, τα ούλα γύρω από τα δόντια αναπτύσσουν φλεγμονή. Τα ούλα υποχωρούν, σχηματίζονται κενά μεταξύ των δοντιών, δημιουργώντας θύλακες που μπορεί να μολυνθούν. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η περιοδοντίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών.

 

Η μελέτη

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 1.037 άτομα που γεννήθηκαν στη Νέα Ζηλανδία το 1972 και το 1973. Εξέτασαν στοιχεία των συμμετεχόντων από την ηλικία των 3 έως την ηλικία 38 ετών.

Συνολικά, περίπου το 65% ανέφεραν χρήση κάνναβης σε κάποιο σημείο μετά την ηλικία των 18, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο JAMA Psychiatry.

 

Οι διαπιστώσεις

Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να βρουν σύνδεση μεταξύ χρήσης κάνναβης στην ενήλικη ζωή και κακής σωματικής υγείας για μια σειρά από ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των πνευμόνων, συστηματικών φλεγμονών, μεταβολικής υγείας, της πίεσης του αίματος και του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

 

Μετά από προσαρμογή για μια σειρά παραγόντων, όπως η χρήση καπνού, οι ερευνητές είχαν βρει ότι η χρήση κάνναβης σε όλη την ενήλικη ζωή ήταν συνδεδεμένη με την ασθένεια των ούλων, κάτι που πιθανόν προκαλείται από τη θερμότητα κοντά στα ούλα.

 

«Ό, τι καπνίζεται θερμαίνει τα ούλα και προκαλεί φλεγμονή, που είναι βλαβερή για τα δόντια», επεσήμανε ο Terrie Moffitt.

 

Για λόγους σύγκρισης, οι ερευνητές εξέτασαν, επίσης, τη σύνδεση του καπνίσματος του τσιγάρου με ζημίες στην υγεία. Διαπίστωσαν σύνδεση σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως φλεγμονές, περιοδοντίτιδα, υψηλή χοληστερόλη, προβλήματα στη λειτουργία των πνευμόνων και αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

 

«Η κάνναβη (ή μαριχουάνα) δεν αποτελεί πραγματικά μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Τώρα, αν προκαλεί προβλήματα ψυχικής υγείας, αν έχει κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για το χρήστη και κάποιες μέτριες σωματικές επιπτώσεις, αφορά μικρό ποσοστό του πληθυσμού, τους χρήστες», δήλωσε ο Moffitt και συμπλήρωσε: «Αν το ποσοστό των ανθρώπων που είναι πιθανό να κάνουν χρήση κάνναβης ήταν μεγαλύτερο, θα ήταν, φυσικά, πολλά και τα προβλήματα που συνδέονται με τη χρήση της κάνναβης».