18-07-2016
Καρκίνος Προστάτη: Κρίσιμες επιπτώσεις μπορεί να έχει η ύπαρξη μεταστάσεων κατά την αρχική διάγνωση

photo

Η μελέτη στοιχείων από ενδιάμεση ανάλυση του Aρχείου Καταγραφής Δεδομένων σχετικά με τον Καρκίνου του Προστάτη (The Prostate Cancer Registry) την πρώτη και μεγαλύτερη ευρωπαϊκή προοπτική μελέτη ανδρών με καρκίνο του προστάτη ανθεκτικό στον ευνουχισμό με μεταστάσεις (mCRPC), παρέχει ενδείξεις ότι η ύπαρξη απομακρυσμένων μεταστάσεων κατά την αρχική διάγνωση μπορεί να αποτελεί κρίσιμο δείκτη της μελλοντικής θεραπείας και πρόγνωσης των ασθενών με mCRPC.

 

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο καρκίνος που διαγιγνώσκεται συχνότερα στους άνδρες, καθώς περισσότερες από 400.000 νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον καρκίνο του προστάτη δείχνουν ότι επί του παρόντος τρία εκατομμύρια άνδρες ζουν με τη νόσο στην Ευρώπη.

 

Η ανάλυση των δεδομένων

Tα δεδομένα, που προαναφέραμε, παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο του 2016 της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο των ΗΠΑ και περιγράφουν τα χαρακτηριστικά κατά την είσοδο στη μελέτη ανδρών με καρκίνο του προστάτη ανθεκτικό στον ευνουχισμό με μεταστάσεις -mCRPC- που είχαν απομακρυσμένες μεταστάσεις κατά την αρχική διάγνωση (M1) σε σύγκριση με τα αντίστοιχα εκείνων που δεν είχαν μεταστάσεις κατά την αρχική διάγνωση (M0). Tα δεδομένα έδειξαν υψηλότερα επίπεδα ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), αυξημένη συχνότητα οστικών βλαβών και ελαφρά χειρότερο επίπεδο λειτουργικότητας, με την έννοια της δυνατότητας αυτοφροντίδας, καθημερινής δραστηριότητας και σωματικής ικανότητας (μέτρηση με την Kλίμακα Κατάστασης Απόδοσης ECOG) για ασθενείς με M1 κατά την αρχική διάγνωση, σε σύγκριση με τους ασθενείς χωρίς μεταστάσεις (M0) κατά την αρχική διάγνωση.

-        Τα επίπεδα PSA ήταν κατά 34,4% υψηλότερα (61,7 ng/mL έναντι 45,9 ng/mL) για τους M1 έναντι των M0

-        Η συχνότητα οστικών βλαβών (>5) ήταν κατά 24% υψηλότερη (51% έναντι 41%) για τους M1 έναντι των M0

-        Η βαθμολογία >2 στην Κλίμακα ECOG της Κατάστασης Απόδοσης ήταν υψηλότερη  (17% έναντι 13%) για τους M1 έναντι των M0

 

Ο Dr Simon Chowdhury, από το Νοσοκομείο Guy's, στο Λονδίνο, δήλωσε: "Αυτά τα δεδομένα ... αναδεικνύουν ότι οι ασθενείς που εμφανίζουν μεταστάσεις κατά τη διάγνωση έχουν ανάγκη κυρίως στενής προσοχής από τους επαγγελματίες υγείας για την κατά μέτωπο αντιμετώπιση της νόσου με έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία για την καλύτερη δυνατή έκβαση... Τα δεδομένα περιλαμβάνουν ευρύτερο πληθυσμό, όπως άνδρες με μεγαλύτερο ηλικιακό φάσμα και με άλλα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, σε σχέση με τους πιο περιορισμένους και στενότερα παρακολουθούμενους πληθυσμούς που παρατηρούνται στις παρεμβατικές κλινικές μελέτες".