22-05-2017
«Κατappολεμώ το Διαβήτη!», ένα πρωτοποριακό application για τα άτομα με Διαβήτη

Στη διάθεση των ατόμων με διαβήτη γα να το αποκτήσουν στο «έξυπνο» κινητό ή tablet τους βρίσκεται το πρωτοποριακό application «Κατappολεμώ το Διαβήτη!» που δημιουργήθηκε από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (Ε.Δ.Ε.) με την υποστήριξη της ELPEN.

Το application «Κατappολεμώ το Διαβήτη!» παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου σε συνέντευξη Τύπου, με ομιλητές τον Πρόεδρο της Ε.Δ.Ε. κ. Νικόλαο Παπάνα, Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας-Σακχαρώδους Διαβήτη, (Υπεύθυνο Διαβητολογικού Κέντρου Β΄ Παθολογικής Κλινικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), τον κ. Ιωάννη Ντούπη, Παθολόγο-Διαβητολόγο, (Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών, Επ. Καθηγητή Διαβητολογίας Cardiff University Medical School UK, Δ/ντη Διαβητολογικού Τμήματος Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου, Δ/ντη Παθολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Ιατρείου Ναυτικού Νοσοκομείου ΝΑ) και τον κ. Αλέξανδρο Γκίνη, Ιατρό ? Ενδοκρινολόγο και Ιατρικό Διευθυντή της ELPEN.

Στόχος αυτής της εφαρμογής, όπως αναφέρθηκε, είναι να λειτουργήσει ως ο καθημερινός σύμβουλος των ατόμων με Διαβήτη τύπου 2 σε σημαντικά θέματα που αφορούν στη διαχείριση του Διαβήτη.

Οι κατηγορίες θεμάτων που μπορούν να εξερευνήσουν οι χρήστες στην ψηφιακή εφαρμογή είναι οκτώ και σχετίζονται με τις πολύπλευρες και πιο σημαντικές συνιστώσες του Σακχαρώδους Διαβήτη.

Κάθε κατηγορία  είναι εμπνευσμένη από το κάθε γράμμα της λέξης «Διαβήτης» περιλαμβάνοντας: Διατροφή, Ιατρική παρέμβαση, Αποφυγή επιπλοκών, Βοήθεια/Υποστήριξη πάσχοντος, Ημερήσιο αυτοέλεγχο & φροντίδα, Τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου, Ημερήσια άσκηση και Στόχους ρύθμισης.

Το επιστημονικό σκέλος της εφαρμογής επιμελήθηκε ο Παθολόγος ? Διαβητολόγος, Δρ Ιωάννης Ντούπης με τα επιμέρους θέματα να αναπτύσσονται από έγκριτους επαγγελματίες υγείας και να περιλαμβάνουν τόσο νεότερα δεδομένα σχετικά με τη θεραπεία του διαβήτη όσο και συμβουλές για τη βελτίωση του τρόπου ζωής των ατόμων με Διαβήτη. Η εφαρμογή «Κατappολεμώ το Διαβήτη» εγκαθίσταται εύκολα, γρήγορα και δωρεάν σε περιβάλλον android και iOS.

Όπως εξήγησε ο κ. Ντούπης η ψηφιακή εφαρμογή «Κατappολεμώ το Διαβήτη ήρθε για να καλύψει μια ανεκπλήρωτη ανάγκη της εποχής μας, που αφορά την εκπαίδευση των ασθενών σε θέματα καθημερινά όπως τη διατροφή και την άσκηση, τις θεραπείες, τις επιπλοκές, τον τρόπο φροντίδας των ποδιών και των δοντιών, τη σημασία της επίτευξης των στόχων θεραπείας, την αξία του αυτοελέγχου και της αποφυγής του καπνίσματος» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα αποτελέσει ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια όλων των ατόμων με Διαβήτη τύπου 2. Με την επιμόρφωση και τις κατευθύνσεις που δύναται να παρέχει προς τους ασθενείς, σε συνδυασμό με τη στενή Ιατρική παρακολούθηση, θα συμβάλει στην επίτευξη των εξατομικευμένων στόχων κάθε ασθενούς, με απώτερο σκοπό την αποφυγή των επιπλοκών του Διαβήτη και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής».

Από την πλευρά του ο κ. Παπάνας αναφέρθηκε στους λόγους της συνεχούς αύξησης του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2, παγκοσμίως και στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι «οφείλεται κυρίως στην καθιστική ζωή, την έλλειψη άσκησης και την παχυσαρκία. Αυτός ο τρόπος ζωής τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετηθεί και από παιδιά και εφήβους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης Διαβήτη σε ολοένα μεγαλύτερο αριθμό ατόμων. Η διάγνωση πρέπει να γίνεται έγκαιρα, γιατί με την εφαρμογή της δίαιτας και της κατάλληλης θεραπείας μπορούν τα άτομα με Διαβήτη μακροπρόθεσμα να αποφύγουν ή να ελαχιστοποιήσουν τις προοδευτικές βλάβες στα όργανα του σώματος (π.χ. μάτια, πόδια, καρδιά, νεφρά κλπ)» ενώ συμπλήρωσε ότι με την κατάλληλη ρύθμιση «μπορούμε να αποφύγουμε ή να μειώσουμε τις χρόνιες επιπλοκές, να μειώσουμε τις μέρες νοσηλείας και να αποτρέψουμε την πρόωρη απώλεια ζωής».

Όμως αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Παπάνας, ειδικά στις μέρες μας δεν είναι απλό. Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων έχουν ως συνέπεια τα άτομα με Διαβήτη να δυσκολεύονται να  αντεπεξέλθουν στη συμμετοχή του κόστους της θεραπείας, παρά τη μείωση, σε ορισμένες περιπτώσεις, του ποσοστού συμμετοχής στο κόστος ορισμένων φαρμάκων. Όπως τόνισε, «η ευρύτερη απαισιοδοξία και ανασφάλεια δεν ευνοεί τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις μιας χρόνιας θεραπείας και έτσι γίνεται πιο δύσκολο το έργο της ιατρικής όσο και η δυνατότητα των ατόμων με Διαβήτη τύπου 2 να πετύχουν τους θεραπευτικούς τους στόχους» και αυτό ακριβώς δίνει στην εφαρμογή «Κατappολεμώ το Διαβήτη!» ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Τέλος ο κ. Γκίνης αναφερόμενος στη δέσμευση της ELPEN για ολιστική παροχή υγείας και βέλτιστη φροντίδα των διαβητικών ασθενών τόνισε ότι «στηρίζουμε την πρωτοβουλία της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας για την ανάπτυξη καινοτόμων ιατρικών εφαρμογών για συσκευές κινητών τηλεφώνων και tablets. Μια εφαρμογή που συμβάλλει στη δυνατότητα εύκολης και ταχύτατης πρόσβασης σε ορθή και αξιόπιστη πληροφόρηση των διαβητικών, με αποτέλεσμα την καλύτερη ρύθμισή τους και ταυτόχρονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω καλύτερης αυτοδιαχείρισης της νόσου».

Του Χαράλαμπου Πετρόχειλου