26-02-2018
Η γιόγκα δυναμώνει την αποφασιστικότητα

photo

Αν θέλετε να γίνετε πιο αποφασιστικοί και δεν ξέρετε τον τρόπο, η απάντηση βρίσκεται στην παραδοσιακή Hatha γιόγκα.

 

Αυτό τουλάχιστον προτείνει η δρ Τραίσι Α. Στάτλερ, σύμβουλος σε θέματα Αθλητικής Ψυχολογίας από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Μπερναρντίνο η οποία μάλιστα δηλώνει πως «Είναι απολύτως βέβαιον ότι η ενασχόληση με τη γιόγκα παρέχει ορισμένα ψυχολογικά και νοητικά οφέλη».


Μπορεί η γιόγκα στον δυτικό κόσμο να χρησιμοποιείται περισσότερο ως ένα είδος άσκησης, αλλά στις χώρες της Ανατολής είναι κοινό «μυστικό» πως η γιόγκα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη ως τεχνική για τη χαλάρωση του σώματος και την τόνωση της πνευματικής συγκέντρωσης, της διαύγειας και την απόκτηση θετικότερης άποψης για τη ζωή. Σύμφωνα λοιπόν με τη δρ Στάτλερ και τους συνεργάτες της, οι οποίοι διεξήγαγαν τη συγκεκριμένη έρευνα για να αυξήσουν την αποφασιστικότητα των αθλητών τους, 84 φοιτητές που συμμετείχαν σε μελέτη έκαναν συστηματικά, επί 10 εβδομάδες, μαθήματα παραδοσιακής Hatha γιόγκα.

Στη δεύτερη εβδομάδα των μαθημάτων, οι συμμετέχοντες βρέθηκαν να έχουν υψηλότερα επίπεδα πνευματικής συγκέντρωσης και χαμηλότερα επίπεδα άγχους, κάτι το οποίο συνέχισε να ισχύει και επτά εβδομάδες μετά - σε επαναληπτικά τεστ. Η ενασχόληση των φοιτητών λοιπόν με τη γιόγκα τούς έκανε πιο αποφασιστικούς να επιτύχουν τους στόχους τους, αλλά ταυτόχρονα και πιο ήρεμους, πιο συγκεντρωμένους, πιο επίμονους.