09-02-2015
Αιμορραγία: Πώς θα την σταματήσετε

photo

Υπάρχουν δύο είδη αιμορραγίας: η εξωτερική, η οποία είναι εμφανής και συμβαίνει πάντα μετά από τραυματισμό και η εσωτερική, η οποία δεν είναι οφθαλμοφανής.

 

Η εσωτερική αιμορραγία μπορεί να προκύψει είτε μετά από τραυματισμό, είτε σιγά- σιγά στο εσωτερικό της κοιλιάς, του θώρακα ή του εγκεφάλου, λόγω κάποιας παθολογικής κατάστασης, όπως νοσήματα του αίματος, υψηλή πίεση ή κατάχρηση αντιπηκτικών φαρμάκων.

 

Η εξωτερική αιμορραγία, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, η εσωτερική αιμορραγία, όμως, χρήζει πάντα ιατρικής αντιμετώπισης.

 

Οδηγίες αντιμετώπισης εξωτερικής αιμορραγίας

 

1. Ρίξτε στο τραύμα νερό και καθαρίστε προσεκτικά τα ξένα σώματα (χώματα, πετρούλες κλπ), έτσι ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση.

 

2. Βάλτε οξυζενέ, προκειμένου να απολυμάνετε και να καυτηριάσετε, κατά κάποιο τρόπο, την πληγή και στη συνέχεια άφθονο ιωδιούχο διάλειμμα.

 

3. Αν το τραύμα είναι μικρό και δεν απαιτεί ράψιμο (δεν χάσκουν τα χείλη του), τοποθετήστε μερικές αποστειρωμένες γάζες και πιέστε δυνατά μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία.

 

4. Δέστε το τραύμα με επίδεσμο σφιχτά, προκειμένου να αποφευχθεί η υποτροπή της αιμορραγίας.

 

5. Σε περίπτωση που, παρόλα αυτά,  η αιμορραγία δεν σταματάει θα πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που το τραύμα απαιτεί ράψιμο.

 

6. Αν μετά από κάποιο χτύπημα, το άτομο δεν αισθάνεται καλά και έχει ταχυκαρδία και δύσπνοια, θα πρέπει να οδηγηθεί στο γιατρό, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της εσωτερικής αιμορραγίας.