30-03-2015
Το χρόνιο στρες προκαλεί εγκεφαλικά

photo

Οι στρεσσογόνες συνήθειες και η προσωπικότητα τύπου Α* συνδέονται με υψηλό κίνδυνο για εγκεφαλικό, υποστηρίζουν Ισπανοί ερευνητές.

 

Ένα υψηλού βαθμού στρεσσογόνο γεγονός, όπως ένα διαζύγιο, θάνατος στην οικογένεια, ή πτώχευση κατά το προηγούμενο έτος, σχεδόν τετραπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο San Carlos, στη Μαδρίτη.

 

Επιλέον, τα άτομα που είχαν ως μοτίβα συμπεριφοράς  τον ανταγωνισμό και την ανυπομονησία ( τύπου Α) παρουσίασαν 2,23 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν  εγκεφαλικό επεισόδιο, έγραψαν ο επικεφαλής της μελέτης Jose Antonio Egido, MD και οι συνεργάτες στο  Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry. Τα ευρήματα αυτά ήταν ανεξάρτητα από τους συμβατικούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

 

"Η αντιμετώπιση της επίδρασης των ψυχοσωματικών παραγόντων στο εγκεφαλικό επεισόδιο θα μπορούσε να αποτελέσει μία πρόσθετη θεραπευτική γραμμή στην πρωτογενή πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου στον πληθυσμό υψηλού κινδύνου και, ως εκ τούτου, να απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση", έγραψαν.

 

Οι ερευνητές εξέτασαν 150 άτομα που νοσηλεύονταν σε μονάδα εγκεφαλικού και 300 υγιή άτομα.

 

Οι συμμετέχοντες των δύο ομάδων, οι οποίοι βρίσκονταν σε ηλικία εργασίας (18 έως 65) συγκρίθηκαν από το 2008, κατά την αρχή οικονομικής ύφεσης, όταν η αγορά στη χώρα αυτή κατέρρευσε, μέχρι το 2010.

 

Ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου στην πολυπαραγοντική αυτή ανάλυση ήταν τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής κατά το προηγούμενο έτος. Οι πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 3,84 φορές υψηλότερος για τα άτομα με σκορ πάνω από 150 στο ερωτηματολόγιο (Holmes & Rahe) απ' ό, τι για εκείνους με χαμηλότερο σκορ στρεσογόνων παραγόντων στη ζωή τους.

 

Τα άτομα με ενδείξεις κατάθλιψης, (όπως μετράται στην ψυχοκοινωνική υποκλίμακα του Ερωτηματολογίου Γενικής Υγείας 28), είχαν 22 % περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο,  αλλά η σύνδεση  αυτή στατιστικά δεν ήταν σημαντική.

 

"Το επίπεδο της θλίψης και τα συμπτώματα της κατάθλιψης, που σχετίζονται με τον κίνδυνο εγκεφαλικού, έχουν σωματικές επιπτώσεις, όπως η υπέρταση και συνδέονται επίσης με τις φτωχές επιλογές τρόπου ζωής, όπως η χαμηλή σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, ο αλκοολισμός και οι κακές διατροφικές συνήθειες", επισήμανε η ομάδα του Egido.

 

Όμως το τσιγάρο, το αλκοόλ, το φύλο και η σωματική δραστηριότητα δεν φαίνεται να ευθύνονται για τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ο οποίος προκαλείται από το στρες  που σχετίζεται με την προσωπικότητα Α ή στρεσογόνα γεγονότα της ζωής.

 

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι από τη μελέτη αποκλείστηκαν οι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο που δεν μπορούσαν να απαντήσουν μόνοι τους στο ερωτηματολόγιο.  Αυτός ο αποκλεισμός των πιο σοβαρών ή θανατηφόρων περιπτώσεων είναι πιθανό να ευθύνεται και για την ελαχιστοποίηση της συσχέτισης με το άγχος.

 

* Άνθρωπος της δράσης, αυθόρμητος, ανυπόμονος, με αυτοπεποίθηση, αντιδρά στο στρες με πανικό, προσπερνά εύκολα τα εμπόδια.