03-04-2015
Μπλε μάτια με τη χρήση λέιζερ

photo

Αμερικανική εταιρία ευελπιστεί να προσφέρει, μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, μια χειρουργική επέμβαση, η οποία θα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη μεταστροφή των καστανών ματιών σε μπλε.

 

Ένα μεγάλο εγχείρημα έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας μια εταιρία με έδρα την Καλιφόρνια. Η Stroma Medical Corporation, έχει αναπτύξει μία «μη επεμβατική» διαδικασία, κατά την οποία, με τη χρήση λέιζερ, καταστρέφεται μια ποσότητα μελανίνης που βρίσκεται στο μπροστινό στρώμα της ίριδας, αποκαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο το μπλε στρώμα που βρίσκεται από κάτω.

 

Η διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε προκαταρκτικές μελέτες, η εταιρεία διεξάγει επί του παρόντος κλινικές δοκιμές και αναμένεται να διατεθεί σε λίγα χρόνια. Μέχρι στιγμής, η μέθοδος έχει δοκιμαστεί μόνο σε μια μικρή ομάδα ασθενών.

 

Πώς λειτουργεί


«Τα διαφορετικά χρώματα των ματιών οφείλονται στη διαφορετική πυκνότητα μελανίνης που βρίσκεται στην ίριδα των ματιών του κάθε ανθρώπου», εξηγεί ο Albert Pang, OD, οφθαλμίατρος από το Τέξας. «Όσο περισσότερη μελανίνη υπάρχει, τόσο περισσότερο φως απορροφά και τόσο πιο σκούρες φαίνονται οι ίριδες. Αυτή η διαδικασία λέιζερ, ουσιαστικά θα "καίει" μια ποσότητα της χρωστικής, και, ως εκ τούτου, θα αλλάζει το χρώμα των ματιών», συμπληρώνει.

 

photo

Τι λένε οι ειδικοί


Παρόλο που η εταιρία ισχυρίζεται ότι η διαδικασία είναι ασφαλής, οι ειδικοί έχουν επιφυλάξεις.

 

O Pang, ο οποίος επισημαίνει ότι προβληματίζεται περισσότερο σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για τα μάτια, παρά για οποιαδήποτε άμεση βλάβη στην όραση από το λέιζερ, εκφράζει φόβους για μακροπρόθεσμες βλάβες στο οπτικό νεύρο, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και γλαύκωμα- μια σοβαρή πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση».

 

«Υπάρχουν και άλλες πιθανές επιπλοκές», συμπληρώνει ο ειδικός στις ασθένειες του κερατοειδούς Ivan Schwab, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Αυτές περιλαμβάνουν φλεγμονή του οφθαλμού, πιθανή αιμορραγία καθώς και μια κατάσταση που ονομάζεται "συμπαθητική οφθαλμία". Είναι θεωρητική η πιθανότητα, αλλά έχει συμβεί σε άλλες παρόμοιες διαδικασίες. Ουσιαστικά, ο οργανισμός αρχίζει να επιτίθεται στη χρωστική του ματιού. Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και απαιτείται η χορήγηση ανοσοκατασταλτικών», αναφέρει. Ο Schwab προειδοποιεί ότι πιθανόν οι επιπτώσεις να μη φανούν άμεσα, αλλά θα μπορούσαν να αναπτυχθούν προβλήματα δέκα χρόνια μετά την επέμβαση.