08-04-2015
Προσοχή στη χρήση eyeliner

photo

Εφαρμόζοντας eyeliner στο εσωτερικό του βλεφάρου αυξάνεται ο κίνδυνος να εισέλθουν στο μάτι σωματίδια του προϊόντος και να προκαλέσουν προβλήματα όρασης, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

 

Προκειμένου να κατανοήσουν τους κινδύνους που ενδεχομένως έχει το eyeliner για τα μάτια, οι ερευνητές εφάρμοσαν στους εθελοντές δύο τύπους μακιγιάζ: στην πρώτη έβαλαν το eyeliner στο εσωτερικό του ματιού -κάτω από τις βλεφαρίδες- και στη δεύτερη πάνω από το μάτι -στην εξωτερική γραμμή. Μέσα σε πέντε λεπτά, 15 -30% περισσότερα σωματίδια eyeliner μεταφέρθηκαν στο δακρυϊκό φιλμ του ματιού (το λεπτό επίχρισμα το οποίο προστατεύει το μάτι) όταν το eyeliner εφαρμόσθηκε στο εσωτερικό του βλεφάρου, σε σύγκριση με την εξωτερική γραμμή.

 

Τα σωματίδια κινήθηκαν πιο γρήγορα και μέσα στο ίδιο το μάτι όταν το eyeliner εφαρμόστηκε στην εσωτερική γραμμή, σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Alison Ng, από το Κέντρο για την Έρευνα των Φακών Επαφής, στο Πανεπιστήμιο του Βατερλό, στον Καναδά.

 

«Τα σωματίδια eyeliner στο δακρυϊκό φιλμ μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία σε άτομα με ευαίσθητα ή ξηρά μάτια. Μπορεί επίσης να προσκολληθούν στους φακούς επαφής και να συσσωρεύονται, εάν χρησιμοποιείται για περισσότερο από μία ημέρα», εξήγησε η Ng και συμπλήρωσε: «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως ερεθισμούς και κοκκινίλες, στην παρουσία των επιβλαβών βακτηρίων, ακόμα και σε μολύνσεις των ματιών ή θολή όραση».

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατά στο περιοδικό Eye and Contact Lens Science and Clinical Practice. «Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι και τα μολύβια μπορεί, επίσης, να φιλοξενούν βακτήρια», αναφέρει η Ng. Η ίδια προτείνει στις γυναίκες να ξύνουν καλά το μολύβι πριν από κάθε εφαρμογή, έτσι ώστε να απομακρύνονται τα μικρόβια που έχουν κολλήσει στη «μύτη» του, ενώ στο eyeliner να κόβουν ελάχιστο από το πινέλο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην αφαίρεση του μακιγιάζ, η οποία δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αμελείται.