25-09-2017
Ανησυχίες για τη χρήση Botox

photo

Ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι το Botox - γνωστό ως βοτουλινική νευροτοξίνη ορότυπος Α - μεταφέρεται μέσω των νεύρων μας πίσω στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

 

Μετά την ανακάλυψη αυτή, οι ερευνητές εκφράζουν ανησυχίες για την ασφάλεια της ευρείας χρήσης του, παρόλο που η συγκεκριμένη μελέτη δεν αποδεικνύει τη βλαβερότητά του.

 

«Η ανακάλυψη ότι μέρος της τοξίνης που εγχύεται στον οργανισμό μπορεί να "ταξιδέψει" μέσα από τα νεύρα είναι ανησυχητική, λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετική τοξικότητά της», επισημαίνει ο καθηγητής του Εργαστηριακού Ινστιτούτου Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, Frederic Meunier.

 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της τοξίνης μεταφέρεται σε κυτταρική «χωματερή», όπου προορίζεται να διασπαστεί, φτάνοντας στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

 

«Μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί κάποια ανεπιθύμητη δράση που να αποδίδεται σε τέτοιες μεταφορές, γεγονός που υποδηλώνει ότι η χρήση του Botox είναι ασφαλής», διευκρινίζει ο Meunier.

 

Ωστόσο, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Tong Wang, δήλωσε ότι για πρώτη φορά οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν απλά μόρια της τοξίνης να ταξιδεύουν με μεγάλη ταχύτητα μέσω των νεύρων και ανακάλυψαν ότι μέρος των τοξινών καταφέρνουν να διαφύγουν από την προδιαγεγραμμένη πορεία και να δηλητηριάζουν γειτονικά κύτταρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

 

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neuroscience, ήταν μια συνεργασία επιστημόνων από το Ινστιτούτο Εγκεφάλου, το Ινστιτούτο Βιομηχανολογίας και Νανοτεχνολογίας και τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κουίνσλαντ, από την Υπηρεσία Επιστημών της Αυστραλίας καθώς και από άλλες επιστημονικές ομάδες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ηνωμένη Βασίλειο.