17-05-2018
5 επιστημονικοί λόγοι για να γελάτε κάθε μέρα

photo

«Η πιο χαμένη από όλες τις μέρες είναι εκείνη που δεν γελάσαμε», έχει πει ο Γάλλος συγγραφέας, Nicolas Chamfort, θέλοντας να αναδείξει την αξία του γέλιου στη ζωή μας. Και οι επιστήμονες συμφωνούν!

 

Η επιστήμη του γέλιου, αν και βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, δείχνει ότι το γέλιο έχει τεράστια οφέλη, τόσο για την ψυχική, όσο και για την σωματική μας υγεία.

 

Βελτιώνει τις σχέσεις. Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Human Nature, δείχνει ότι το γέλιο κάνει τους ανθρώπους πιο «ανοικτούς» σε νέες γνωριμίες και τους βοηθά να οικοδομήσουν και να δυναμώσουν τις σχέσεις τους.

 

Ενισχύει τη μνήμη και μειώνει το άγχος. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Loma Linda, στην Καλιφόρνια,  έδειξε ότι το γέλιο μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη, μειώνοντας παράλληλα την ορμόνη του στρες (κορτιζόλη), ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Βοηθά στη διαχείριση των συναισθημάτων. Το νευρικό γέλιο είναι μία αντίδραση, προκειμένου οι άνθρωποι να διαχειριστούν έντονα συναισθήματα, είτε είναι θετικά, είτε αρνητικά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι μπορεί να παρουσιαστεί νευρικό γέλιο ακόμα και σε καταστάσεις ακραίας θλίψης.


Βελτιώνει την υγεία. Σε μελέτη που διεήχθη από το Πανεπιστήμιο Loma Linda σε διαβητικούς ασθενείς, βρέθηκε ότι το γέλιο μειώνει το στρες και τη φλεγμονή και αυξάνει την καλή χοληστερόλη. Σε άλλη μελέτη του ίδιου Πανεπιστημίου φάνηκε ότι ακόμα και η πρόβλεψη ενός αστείου (π.χ. όταν διηγείστε μια ιστορία και γνωρίζετε το αστείο τέλος) ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ παράλληλα μειώνει τις ορμόνες του στρες.

 

Αυξάνει την ικανότητα για μάθηση. Οι άνθρωποι, όταν προσπαθούν να μάθουν κάτι καινούργιο, είναι συνήθως αρκετά σοβαροί. Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Teaching of Psychology δείχνει ότι το γέλιο, εκτός του ότι κάνει τη διαδικασία πιο ευχάριστη, μπορεί να βοηθήσει στην εκμάθηση νέου υλικού.

 

Tip. Μην ψάχνετε για την αιτία. Αν κοιτάξετε γύρω σας θα βρείτε χιλιάδες αφορμές για να γελάσετε. Αρκεί να το επιλέξετε.

 

photo