15-05-2015
Εξετάσεις αίματος διαγιγνώσκουν το ευερέθιστο έντερο

photo

Εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από το  δυσδιάγνωστο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ), γνωστό και ως  σπαστική κολίτιδα,  μπορούν τώρα να διαγνωστούν με ακρίβεια με δύο απλές εξετάσεις αίματος.

 

Οι εξετάσεις, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τον γαστρεντερολόγο του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai, Mark Pimentel, επιβεβαιώνουν πότε ένας ασθενής έχει αναπτύξει ΣΕΕ, λόγω τροφικής δηλητηρίασης (εντερικής λοίμωξης), που είναι μια σημαντική αιτία της διαταραχής.

 

Οι τοξίνες που παράγονται από βακτήρια, όπως η σαλμονέλα, μπορούν να βλάψουν σοβαρά το πεπτικό σύστημα, καταστρέφοντας νεύρα ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία του εντέρου. Οι νέες εξετάσεις αίματος προσδιορίζουν την παρουσία και την ποσότητα των ειδικών αντισωμάτων που αντιδρούν με τις τοξίνες.

 

Μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν συγκεκριμένες εξετάσεις για τη διάγνωση της διαταραχής, η οποία γινόταν βάσει του ιστορικού του ασθενούς και με την εφαρμογή της μεθόδου του αποκλεισμού.

 

«Μια έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να αποφύγουν επεμβατικές εξετάσεις και επισκέψεις σε ειδικούς για χρόνια, που συχνά τους αφήνουν με περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις.  Με αυτές τις νέες εξετάσεις αίματος, πολλοί ασθενείς θα είναι πλέον σε θέση να προχωρήσουν στη θεραπεία», τονίζει ο Pimentel.

 

Η ακρίβεια των εξετάσεων επικυρώθηκε από πολυκεντρική μελέτη (Development and Validation of a Biomarker for Diarrhea-Predominant Irritable Bowel Syndrome in Human Subjects), η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE.

 

Ο Pimentel και οι συνεργάτες του μελέτησαν περίπου 3.000 άτομα, συγκρίνοντας τους ασθενείς με ΣΕΕ με αυτούς που διαγνώστηκαν με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή κοιλιοκάκη καθώς και με άτομα που δεν έπασχαν από κάποιο πρόβλημα του πεπτικού. Οι εξετάσεις αίματος προσδιορίζουν τα δύο αντισώματα που συνδέονται με ΣΕΕ  (αντι-cdtB και αντι-βινκουλίνης) με ποσοστό ακρίβειας μεγαλύτερο του 90 %.

 

«Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ακούσει κάποια στιγμή ότι η ασθένειά τους είναι ψυχολογική και πως  όλα βρίσκονται στο κεφάλι τους», δήλωσε ο Pimentel, «Το γεγονός ότι μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε τη νόσο μέσω του αίματος τους, πρόκειται να βάλει τέλος σε ένα μεγάλο μέρος του συναισθηματικού πόνου που οι ασθενείς αυτοί υπομένουν».

 

Τα τεστ, τα οποία παράγονται από την Commonwealth Laboratories Inc., στη Μασαχουσέτη,  διατίθενται στο εμπόριο με την ονομασία IBSchek.