15-06-2015
Όσα δεν ξέρετε για την δίαιτα Ducan

photo

Έκανε θραύση στους celebrities του εξωτερικού και ήταν αρκετά δημοφιλής και στη χώρα μας. Εσείς πόσο καλά γνωρίζετε τη δίαιτα Ducan;


Η Κέιτ Μίντλετον, η Τζένιφερ Λοπεζ και η Νικόλ Κίντμαν είναι μερικές μόνο από τις διάσημες οπαδούς της.

 

Παρόλο που έφτασε στα αφτιά μας τα τελευταία χρόνια, η δίαιτα- επινόηση του γάλλου διατροφολόγου Pierre Dukan, έχει ιστορία περισσότερων από 10 χρόνων. Θεωρητηκά το δυνατό come back της οφείλεται στην εκδόση του βιβλίου «Je ne sais pas maigrir - Δεν ξέρω πως να χάσω βάρος», το οποίο σημείωσε τεράστια επιτυχία στην Γαλλία και μεταφράστηκε σε 10 γλώσσες.

 

Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που υποστηρίζουν ότι η δήλωση που έκανε η Κάρολ Μίντλετον πριν τον γάμο της κόρης της με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, ότι ακολουθώντας την έχασε 2 κιλά μέσα σε 4 μέρες, έφερε τη δίαιτα Ducan στο προσκήνιο.

 

Η δίαιτα

 

Πρόκειται για μια πρωτεϊνική δίαιτα, η οποία δεν αφήνει κανέναν «νηστικό», αφού δεν περιορίζει τις ποσότητες και βασίζεται σε 4 στάδια. Το 1ο αφορά σε ένα καθαρά πρωτεινικό διατροφικό πρόγραμμα, το 2ο σε εναλλαγή καθαρής πρωτεΐνης με πρωτεΐνη και λαχανικά, το 3ο είναι το στάδιο της προσυντήρησης (εντάσσονται και κάποιες άλλες κατηγορίες τροφίμων) και το 4ο είναι το στάδιο της συντήρησης (στοχεύει στην δια βίου συντήρηση των κιλών που χάθηκαν). Το highlight της συγκεκριμένης δίαιτας είναι ότι επιτρέπονται τα αναψυκτικά light, φυσικά όμως με μέτρο. Σύμφωνα με τον εμπνευστή της Δρ. Dukan o περιορισμός των υδατανθράκων βοηθάει στο να μην ενθαρρύνεται η αποθήκευση λίπους από την έκκριση ινσουλίνης ενώ δημιουργεί και τα τις βάσεις για μια εφ όρου ζωής διατήρηση των κιλών. Ισχυρίζεται ότι η δίαιτά του είναι ασφαλής και αποτελεσματική και ότι το 40% των ανθρώπων που την ακολουθούν δεν ξαναπαχαίνει. Βέβαια από την άλλη, δεν είναι λίγοι και εκείνοι, που υποστηρίζουν πως ο περιορισμός των υδατανθράκωνμπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα στον οργανισμό.

 

Παρόλο που μοιάζει σε αρκετά σημεία με την δίαιτα Ατκινς, η συγκεκριμένη θεωρήθηκε περισσότερο υγιεινή. Όχι όμως και απόλυτα ασφαλής.  Oι ειδικοί προειδοποιούν από την ότι η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες μπορεί να έχει παρενέργειες (π.χ κακοσμία του στόματος, εξάντληση,  δυσκοιλιότητα ή και σοβαρότερες όπως αρθρίτιδα κ.ά), ενώ, λόγω του ότι περιέχει πολύ αλάτι και λιγοστή βιταμίνη C μπορεί να διαταράξει την ισορροπία θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό.  Επιπλέον, μπορεί να υπόσχεται  άμεση και αποτελεσματική λύση, όμως ο ισχυρισμός αυτός δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.

 

Η καταδίκη του Pierre Dukan

 

Το 2013 ο 72χρονος γιατρός κρίθηκε ένοχος από την γαλλική Δικαιοσύνη, για το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων. Το δικαστήριο του απαγόρευσε να ασκεί την Ιατρική, ωστόσο ο  ίδιος είχε αποχωρήσει οικειοθελώς το 2012 από τα καθήκοντα του. Η περιπέτεια του με την Δικαιοσύνη ξεκίνησε, όταν το 1971 συνταγογράφησε σε μια ασθενή του, την Marie Claude, το φαρμακευτικό σκεύασμα Mediato, ως μέσο για την απώλεια βάρους. Μερικά χρόνια, αργότερα, η γυναίκα ανακάλυψε ότι πάσχει από βλάβη των καρδιακών βαλβίδων που συνδέονταν άρρηκτα με τη λήψη του φαρμάκου αυτού. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Υγείας 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από προβλήματα στις καρδιακές βαλβίδες που προκάλεσε το Mediator, ενώ άλλες μελέτες ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε 2.000. Το συγκεκριμένο φάρμακο δεν κυκλοφόρησε ποτέ στις ΗΠΑ, και σε χώρες της Ευρώπης όπως η Ισπανία και η Ρώμη.

 

Ο Ducan, από το 2000, που εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με την πασίγνωστη δίαιτα, μέχρι το 2013 που κρίθηκε ένοχος είχε πουλήσει περισσότερα από 11 εκατομμύρια αντίτυπα, παγκοσμίως, ενώ μόνο το 2012 έγινε πλουσιότερος κατά 38 εκατομμύρια ευρώ.