10-07-2018
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του HPV

photo

Και ξαφνικά μαθαίνετε ότι έχει εισβάλλει στον οργανισμός σας ένας απρόσκλητος και ανεπιθύμητος επισκέπτης: ο ιός HPV. Το γεγονός αυτό δεν επηρεάζει μόνο το σώμα σας αλλά και την ψυχή σας.

 

Ο ιός HPV αποτελεί το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, φτάνοντας το 8% του γενικού πληθυσμού, μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Η  Ελληνική HPV  Εταιρία για την Έρευνα και Αντιμετώπιση του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV), παρέχει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της μόλυνσης από τον ιό.

 

Η ελλιπής πληροφόρηση του κοινού όσον αφορά τον ιό, τη μετάδοσή του καθώς και τη μεγάλη ποικιλομορφία των εκδηλώσεών του αποτελούν τα κύρια αίτια που μπορούν να προκαλέσουν τεράστιο ψυχολογικό φόρτο στο άτομο που πληροφορείται ότι είναι φορέας του ιού.

 

Μέχρι σήμερα δεν έχει αναδειχθεί άμεση συσχέτιση του HPV με την πρόκληση ψυχολογικών διαταραχών. Παρόλα αυτά, πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν την εμφάνιση αγχωδών διαταραχών και καταθλιπτικών εκδηλώσεων, από την ημέρα της ανακοίνωσης της διάγνωσης.

 

Γυναίκες

 

Ειδικότερα έχει μελετηθεί η αντίδραση του γυναικείου πληθυσμού, η οποία περιλαμβάνει φόβο, θυμό, ντροπή, ενοχή, χαμηλή αυτοεκτίμηση αλλά και απόκρυψη της διάγνωσης από τον ερωτικό σύντροφο. Πολλές φορές η εμπιστοσύνη χάνεται μέσα στη σχέση και υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος στη σεξουαλικότητα της γυναίκας, η οποία παύει να νιώθει ελκυστική και χάνει το ενδιαφέρον της για το σεξ.

 

Άνδρες

 

Ο ανδρικός πληθυσμός με HPV διάγνωση, επίσης, εμφανίζει σεξουαλική δυσλειτουργία, καταθλιπτικές και αγχώδεις εκδηλώσεις. Η συμβουλευτική των ασθενών αποτελεί δύσκολο καθήκον για τον κλινικό γιατρό και το κυριότερο εμπόδιο είναι ο φόβος από την πλευρά του ασθενούς. Φόβος για το ενδεχόμενο εμφάνισης κακοήθειας καθώς και για το ενδεχόμενο υποτροπής και επανεμφάνισης των συμπτωμάτων. Σημαντικό μέρος αυτού του φόβου μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη έγκυρης ενημέρωσης και στο κοινωνικό στίγμα που συνοδεύει τον ο ιό, όπως άλλωστε και όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.