16-04-2018
Το ύψος της μητέρας επηρεάζει την έκβαση της εγκυμοσύνης

photo

Το ύψος της μητέρας φαίνεται να επιδρά τόσο την εγκυμοσύνη, όσο και τον τοκετό σύμφωνα με νέα μελέτη από τις ΗΠΑ.

 

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι κοντύτερες μητέρες έχουν μικρότερης διάρκειας εγκυμοσύνες, λιγότερο ανεπτυγμένα μωρά και αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό. Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό επηρεάζεται άμεσα από το ύψος της μητέρας.

 

Οι επιστήμονες από το Οχάιο,  εξέτασαν 3485 σκανδιναβές γυναίκες και τα μωρά τους και διαπίστωσαν ότι το ύψος της μητέρας, το οποίο καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες, συνέβαλε στη διαμόρφωση του εμβρυικού περιβάλλοντος, που επηρεάζει τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τη συχνότητα του πρόωρου τοκετού. Σε αντίθεση, το ύψος και το βάρος του παιδιού, κατά τη γέννηση, επηρεάζονται κυρίως από τα γονίδια.

 

«Προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής εξήγηση γιατί το ύψος της μητέρας επηρεάζει τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά αυτό θα μπορούσε να οφείλεται όχι μόνο στα γονίδια, αλλά επίσης στη διατροφή και στο περιβάλλον της μητέρας» δήλωσε ο Louis Muglia, MD, PhD, από το Πανεπιστήμιο και το Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι.

 

Παγκοσμίως, 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα και πάνω από ένα εκατομμύριο πεθαίνουν λόγω επιπλοκών του πρόωρου τοκετού. Τα μωρά που, τελικά, επιβιώνουν αντιμετωπίζουν σοβαρά και τη δια βίου προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά προβλήματα, ίκτερο, απώλεια όρασης, εγκεφαλική παράλυση και πνευματική υστέρηση.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS Medicine.