04-09-2015
Κυστική ίνωση: Το τεστ ιδρώτα και πού μπορείτε να το κάνετε

photo

Είναι η πιο συχνή, παγκοσμίως, κληρονομική θανατηφόρος νόσος της λευκής φυλής, προκαλείται από τη μετάλλαξη ενός γονιδίου και προσβάλλει πολλά ζωτικά όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Μια εξέταση του ιδρώτα μπορεί να τη διαγνώσει.

 

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία για την Ινώδη Κυστική Νόσο εκτιμάται ότι περίπου 1 στα 2000-2500 παιδιά γεννιούνται με κυστική ίνωση και συνολικά 50-60 παιδιά το χρόνο στην Ελλάδα (1 παιδί ανά εβδομάδα περίπου). Το 4-5% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή 1 στα 20 έως 25  άτομα θεωρείται ότι είναι φορέας του παθολογικού γονιδίου (περίπου 500.000 Έλληνες είναι φορείς), ενώ στην χώρα μας εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 800 ασθενείς.

 

Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς είναι κυρίως ο επίμονος βήχας, ο συριγμός, η δύσπνοια, η δυσκοιλιότητα και η διογκωμένη κοιλιά. Επίσης, παρατηρείται χαμηλή αύξηση του βάρους, ακόμη και στην περίπτωση που  ο ασθενής έχει όρεξη και τρώει πολύ, καθώς το πρόβλημα εντοπίζεται στην χώνεψη και την απορρόφηση των τροφών). Τέλος ο ιδρώτας των πασχόντων έχει πολύ αλμυρή γεύση και παθαίνουν πολύ εύκολα αφυδάτωση, κυρίως σε μικρές ηλικίες. Το Test Ιδρώτα εντοπίζει αν κάποιος πάσχει από κυστική ίνωση, μετρώντας την ποσότητα του άλατος (χλωριούχο νάτριο) στον ιδρώτα του δέρματος.

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα παρουσιάζονται από τις πρώτες μέρες της γέννησης του ασθενή.

 

Πού μπορείτε να το κάνετε

 

Η εξέταση πραγματοποιείται στα παρακάτω δημόσια Νοσοκομεία δωρεάν.

  • Τμήμα Κυστικής Ίνωσης, Παίδων «Αγ. Σοφία», (Αθήνα), Τηλ.: 210-7467761
  • Ιατρείο Κυστικής Ίνωσης, Αττικόν (Αθήνα), Τηλ.: 210-5832044
  • Τμήμα Κυστικής Ίνωσης, Ιπποκράτειο (Θεσσαλονίκη), Τηλ.: 2310-892435

 

Η εξέταση εφαρμόζεται και σε ιδιωτικά κέντρα.

 

 

photo

 

4/9 Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης