25-01-2018
Η ομορφιά είναι θέμα «γούστου»

photo

Νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει την άποψη ότι η ομορφιά είναι υποκειμενική αλλά και να ρίξει φως στους παράγοντες που επηρεάζουν την αισθητική του κάθε ατόμου.

Ψηλές, κοντές, ξανθές, μελαχρινές, αδύνατες, χοντρές όλες καλές! Ή μήπως όχι; Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, «ναι», αλλά όχι για όλους. Ακόμα και την κοινώς παραδεκτή ομορφιά των  Brangelina, υπάρχουν κάποιοι που την αμφισβητούν. Τι είναι, λοιπόν, αυτό που καθορίζει το «γούστο» του καθένα;

Ερευνητές μελέτησαν δίδυμα και διαπίστωσαν ότι οι διαφορές αυτές των απόψεων είναι κυρίως το αποτέλεσμα των προσωπικών εμπειριών που είναι μοναδικές για κάθε άτομο. Με άλλα λόγια, ακόμα και τα μονοζυγωτικά δίδυμα (που έχουν τα ίδια γονίδια) δεν συμφωνούν.

Φυσικά, ορισμένες πτυχές της ελκυστικότητας είναι αρκετά γενικές και μπορεί ακόμη και να έχουν κωδικοποιηθεί στα γονίδιά μας. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι τείνουν να προτιμούν τα πρόσωπα που είναι συμμετρικά. Πέρα από τις περιορισμένες κοινές προτιμήσεις, όμως, οι άνθρωποι πραγματικά έχουν διαφορετική αισθητική.

«Εκτιμούμε ότι οι αισθητικές προτιμήσεις ενός ατόμου για τα πρόσωπα συμφωνούν περίπου κατά 50 % και διαφωνούν περίπου κατά 50 %, με τους άλλους», γράφουν οι επικεφαλής της μελέτης, Laura Germine από το Γενικό Νοσοκομείοτης Μασαχουσέτης και το Πανεπιστήμιο του Harvard και Jeremy Wilmer από το Κολλέγιο Wellesley.

Η προγενέστερη έρευνα, σχετικά με τον τρόπο που οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στα πρόσωπα,  είχε  επικεντρωθεί -κατά κύριο λόγο- στα γενικά χαρακτηριστικά της έλξης. Στη νέα μελέτη, όμως, οι επιστήμονες θέλησαν να μάθουν  περισσότερα για την προέλευση των διαφωνιών σχετικά με την ελκυστικότητα του προσώπου.

Προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους, οι επιστήμονες μελέτησαν αρχικά τις προτιμήσεις, περισσότερων από 35000 εθελοντών, υποβάλλοντάς τους σε ένα τεστ που ανέπτυξαν οι ίδιοι (http://www.testmybrain.org/setup.php?b=309 ).  Στη συνέχεια εξέτασαν τις προτιμήσεις 547 ζευγαριών μονοζυγωτικών διδύμων και 214 ζευγαριών διζυγωτικών διδύμων, του ίδιου φύλου, με βάση τη βαθμολογία που έδωσαν για την ελκυστικότητα 200 προσώπων.

Οι συγκρίσεις μεταξύ μονοζυγωτικών και διζυγωτικών διδύμων επέτρεψαν στους ερευνητές να εκτιμήσουν τη  συμβολή των γονιδίων και του περιβάλλοντος στις προτιμήσεις τους. Προγενέστερες μελέτες διδύμων και οικογενειών έχουν δείξει ότι σχεδόν κάθε ανθρώπινο χαρακτηριστικό - από την προσωπικότητα, μέχρι τις  ικανότητες και τα ενδιαφέροντα - έχει σε μεγάλο βαθμό «περάσει» από τη μία γενιά στην επόμενη.

Η νέα μελέτη, ωστόσο, δείχνει ότι το «γούστο» του καθένα -η μοναδικότητα των προτιμήσεων ενός ατόμου- σχετικά με το πρόσωπο, είναι περισσότερο βασισμένο στις εμπειρίες και όχι στα γονίδια.

Σύμφωνα με την Germine τα περιβάλλοντα που είναι σημαντικά δεν είναι αυτά τα οποία οι θεατές μοιράστηκαν με εκείνους που μεγάλωσαν στην ίδια οικογένεια. Είναι πολύ πιο ιδιαίτερα και ατομικά, που συμπεριλαμβάνουν μοναδικές, άκρως προσωπικές εμπειρίες με τους φίλους ή τους συμμαθητές τους. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τα δημοφιλή ΜΜΕ.

Κατά συνέπεια, το πόσο όμορφο βρίσκετε ένα πρόσωπο δεν έχει να κάνει με το σχολείο που πήγατε, ούτε με το εισόδημα των γονιών σας ή με τους γείτονες.  Αυτό που σας κάνει να το βλέπετε όμορφο (ή όχι) σχετίζεται περισσότερο με τις εμπειρίες που είναι πραγματικά μοναδικές για εσάς: τα πρόσωπα που έχετε δει στα ΜΜΕ, οι μοναδικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που έχετε κάθε μέρα της ζωής σας, ίσως ακόμη και το πρόσωπο του πρώτου σας έρωτα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Current Biology.