13-10-2015
7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

photo

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.

 

Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.

 

1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics και εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους  που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία, διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν μια ανοχή σε αυτές τις πρώιμες παρενέργειες και σπάνια απαιτείται διακοπή των φαρμάκων.

 

2. Διαταραχές του ύπνου. Πολλοί άνθρωποι, όταν αρχίζουν θεραπεία με αντικαταθλιπτικά, αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο τους, όπως δυσκολία στην επέλευση ή εύκολη αφύπνιση κατά τη διάρκεια της νύχτας.  Άλλες διαταραχές του ύπνου που σχετίζονται με τη λήψη αντικαταθλιπτικής θεραπείας περιλαμβάνουν τους εφιάλτες και την υπνοβασία.

 

3. Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ημερήσια υπνηλία μπορεί να είναι αποτέλεσμα της διαταραχής του ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας ή της άμεσης κατασταλτικής δράσης ενός αντικαταθλιπτικού. Αν ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο προκαλεί καταστολή, η λήψη του κατά την ώρα του ύπνου μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Οι παρενέργειες ορισμένων αντικαταθλιπτικών μπορεί να περιλαμβάνουν και καταστολή που προκαλεί υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και αϋπνία που προκαλεί εγρήγορση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

4. Ημικρανία. Επειδή οι ημικρανίες τείνουν να είναι πιο συχνές σε άτομα με κατάθλιψη, οι άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα για τις ημικρανίες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά τη λήψη των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI). Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ημικρανίας, τα οποία ονομάζονται τριπτάνες και οι SSRI αυξάνουν τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου, της σεροτονίνης. Εάν αυτά τα φάρμακα λαμβάνονται μαζί, ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια επικίνδυνη κατάσταση, το «σύνδρομο σεροτονίνης», το οποίο προκαλεί έξαψη, ταχυκαρδία και πονοκέφαλο. Ρωτήστε το γιατρό σας για το πώς μπορείτε να αποφύγετε το σύνδρομο σεροτονίνης, αν λαμβάνετε και τα δύο φάρμακα.

 

5. Αύξηση βάρους. Η αύξηση του βάρους είναι παρενέργεια των αντικαταθλιπτικών που εμφανίζεται αργότερα και ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που σταματούν οι ασθενείς να τα λαμβάνουν ή χρειάζονται αλλαγή της θεραπείας. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς 30 λεπτά άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας είναι το καλύτερο φάρμακο. Η πιθανότητα πρόσληψης βάρους εξαρτάται από το αντικαταθλιπτικό. Με την λήψη υδροχλωρικής παροξετίνης, περίπου το 25 % των ανθρώπων θα προσλάβουν περισσότερο από το 7 % του σωματικού τους βάρους.

 

6. Αυτοκτονία. Ο κίνδυνος η λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων να αυξήσει τις πιθανότητες αυτοκτονικού ιδεασμού έχει μελετηθεί εκτενώς. Σύμφωνα με το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας, λαμβάνοντας αντικαταθλιπτική θεραπεία, αυξάνεται ο κίνδυνος αυτοκτονικού ιδεασμού, σε σύγκριση με τη λήψη εικονικού φαρμάκου. Ένας λόγος για τον οποίο τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοκτονία είναι το γεγονός ότι μπορεί να δώσουν σε ένα πρόσωπο αρκετή ενέργεια για να φέρει εις πέρας ένα πλάνο αυτοκτονίας. Η τακτική παρακολούθηση από το γιατρό είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί αυτή η ανεπιθύμητη δράση.

 

7. Σεξουαλικές διαταραχές. Οι παρενέργειες στο σεξουαλικό κομμάτι είναι οι πιο κοινές μακροπρόθεσμες παρενέργειες που προκαλούνται από την λήψη SSRIs. Αυτές περιλαμβάνουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, καθυστερημένη εκσπερμάτιση στους άνδρες καθώς και αδυναμία οργασμού στις γυναίκες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σεξουαλικές παρενέργειες είναι μία από τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες που πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ανεχθούν.

 

 

Tip. Τα αντικαταθλιπτικά που ανήκουν στην οικογένεια των SSRI, γενικά θεωρούνται ασφαλέστερα στη χρήση τους και με λιγότερα προβλήματα, σε σύγκριση με τα παλαιότερα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά. Για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε παρενεργειών, οι ασθενείς θα πρέπει να συνεργάζονται με το γιατρό τους. Συνήθως υπάρχουν επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν. Η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής με πρωτοβουλία του ασθενή δεν είναι ποτέ μια καλή επιλογή.