23-04-2018
Είστε έγκυος; Δείτε ποια προϊόντα δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε

photo

Οι μέλλουσες μητέρες, στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση ορισμένων προϊόντων, προκειμένου να προστατεύσουν τον  αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του εμβρύου από τις χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αυτισμό.

 

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, όπως ορισμένα καλλυντικά, φάρμακα και καθαριστικά, περιέχουν χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γιορκ έδωσαν στη δημοσιότητα μια μακρά λίστα με ουσίες τις οποίες οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν, κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης τους:. διαλύτες καθαρισμού, φυτοφάρμακα, μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα (π.χ. ασπιρίνη), μισοπροστόλη (ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον επαγωγικό τοκετό), πολυχλωριωμένα διφαινύλια που χρησιμοποιούνται ως βιομηχανικά λιπαντικά, πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες που βρίσκονται στο ξύλο και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, φθαλικές ενώσεις οι οποίες βρίσκονται στα δάπεδα PVC, στα παιδικά παιχνίδια και στα καλλυντικά. Οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να ελέγχουν τις ετικέτες των προϊόντων πριν από την αγορά ή τη χρήση τους.

 

Σύμφωνα με την αναφορά τους, εκτός από τον τύπο της ουσίας στην οποία εκτίθενται οι εγκυμονούσες, η διάρκεια, η συχνότητα και το επίπεδο συγκέντρωσής της επηρεάζει, επίσης, την ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά το προγεννητικό στάδιο.

 

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η προγεννητική ανάπτυξη του εγκεφάλου υποβάλλεται σε συνεχείς μεταβολές και η κανονική λειτουργία του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία συγκεκριμένων γονιδίων, σε κάθε δεδομένη στιγμή. Δεδομένου ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τα επίπεδα έκφρασης αυτών των κρίσιμων γονιδίων, είναι σημαντικό για μια μέλλουσα μητέρα να γνωρίζει και να προσέχει την έκθεσή της σε αυτούς.

 

Οι συγγραφείς συνόψισαν υφιστάμενες έρευνες σχετικά με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα σημαντικών μεσολαβητών των λιπιδίων, συμπεριλαμβανομένης της προσταγλανδίνης Ε2 (PGE2). Αυτό το μόριο λιπιδίου, το οποίο φυσιολογικά βρίσκεται στον εγκέφαλο, είναι σημαντικό στη ρύθμιση της έκφρασης των γονιδίων που  απαιτούνται για την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου και την ορθή λειτουργία του.

 

Το εν λόγω άρθρο ανασκόπησης δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό European Journal of Neuroscience, με τίτλο "Η προγεννητική έκθεση σε κοινούς περιβαλλοντικούς παράγοντες επηρεάζει τα λιπίδια του εγκεφάλου και αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος».