07-11-2015
«Δεν υπάρχουν 100 % straight άνθρωποι»

photo

Η σεξουαλικότητα είναι ρευστή και για τα δύο φύλα και εκτός από το «άσπρο» και το «μαύρο», υπάρχουν και ενδιάμεσες... αποχρώσεις, ισχυρίζεται επιστήμονας από την Αμερική.

Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη τάραξε τα... νερά,  «υπονομεύοντας» τις μακρόχρονες πεποιθήσεις μας σχετικά με τον ετεροκανονιστικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Η μελέτη εξέτασε την «έκφραση φύλου» στις γυναίκες και αξιολόγησε την φυσιολογική αντίδρασή τους, ενώ  έβλεπαν μια ποικιλία πορνογραφικού υλικού.

Ακολουθώντας τη δημοφιλή λογική, η σεξουαλικότητα προσδιορίζεται ως straight (ετεροφυλόφιλος/η) ή gay (ομοφυλόφιλος/η). Η αμφιφυλοφιλία μόλις πρόσφατα άρχισε να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ανεξάρτητα από το πώς προσδιόριζαν οι ίδιες οι γυναίκες την σεξουαλικότητά τους, το σώμα τους ανταποκρινόταν θετικά τόσο στα ετεροφυλοφιλικά, όσο και στα ομοφυλοφιλικά σεξουαλικά ερεθίσματα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό σημαίνει ότι, η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι πολύπλοκη και δεν περιορίζεται αυστηρά στην έτερο- ή την ομοφυλοφιλία.

Όπως αποκαλύπτει ο Ritch C. Savin-Williams, από το Τμήμα Ανθρώπινης Ανάπτυξης, του Πανεπιστημίου Cornell, η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Personality and Social Psychology, είναι μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου ερευνητικού έργου, που ο ίδιος και οι συνεργάτες του διεξάγουν, προκειμένου να αποκαλύψουν την αληθινή ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Η μελέτη αξιολογεί  τον σεξουαλικό προσανατολισμό επικεντρώνοντας, κυρίως, στη διαστολή ή όχι της κόρης των ματιών, καθώς είναι κάτι που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν (μελέτη του 2012, διαπίστωσε ότι η διαστολή της κόρης των ματιών των ανθρώπων όταν βλέπουν μια σεξουαλική εικόνα, είναι αντίστοιχη της διέγερσης των σεξουαλικών τους οργάνων).

Τι γίνεται με τους άνδρες

Ο ίδιος δουλεύει πάνω σε μια ιδέα που την ονομάζει «ως επί το πλείστον straight άνδρες». Όπως εξηγεί, οι επιστήμονες είχαν αναγνωρίσει τις «ως επί το πλείστον ετεροφυλόφιλες» γυναίκες, δηλαδή τις γυναίκες που είναι ετεροφυλόφιλες, αλλά αν βρεθεί η σωστή γυναίκα στο δρόμο τους, μπορεί και να «δοκιμάσουν». Παρόλο που πίστευαν ότι πρόκειται για ένα καθαρά γυναικείο φαινόμενο, διαπίστωσαν ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους άνδρες.

Όταν οι επιστήμονες έδειξαν σε straight  άνδρες την φωτογραφία μιας γυναίκας που αυνανίζεται, ανταποκρίθηκαν όπως ακριβώς ένας straight  άνδρας και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Όταν όμως τους έδειξαν μια φωτογραφία ίδιου περιεχομένου, αλλά με πρωταγωνιστή έναν άνδρα, παρουσίασαν, επίσης, μικρή διαστολή των ματιών. Ο Savin-Williams ισχυρίζεται ότι είναι, πλέον, σε θέση να δείξουν φυσιολογικά ότι όλοι οι άνδρες (όπως και οι γυναίκες) δεν είναι 100%, ούτε straight, ούτε gay, ούτε bisexual (αμφιφυλόφιλοι).