26-11-2015
«Επιδημία πόνου», λόγω στήθους, τσάντας και άλλων

photo

«Επιδημία» μυοσκελετικών πόνων έχει ξεσπάσει μεταξύ εκατομμυρίων γυναικών, εξαιτίας του μεγάλου στήθους, του αυξημένου βάρους αλλά και των τάσεων της μόδας, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Πόνοι στην πλάτη, τη μέση, τις αρθρώσεις αλλά και τους μυς, θα μπορούσαν να οφείλονται στο στήθος σας, την τσάντα σας, τα παπούτσια σας και φυσικά το συνολικό βάρος σας.

Το μέσο νούμερο, τόσο των ρούχων, όσο και των σουτιέν, τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί και αυτό έχει επώδυνες παρενέργειες στο μυοσκελετικό σύστημα. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το 2010, οι πωλήσεις ρούχων μεγέθους 18 (54 ελληνικό ή XL) αυξήθηκαν κατά 45 % μέσα σε πέντε χρόνια, επιβεβαιώνοντας την αύξηση της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας, καταστάσεις, οι οποίες είναι γνωστό ότι οδηγούν σε οσφυαλγία και άλλα μυοσκελετικά προβλήματα.

Οι τάσεις της μόδας, όπως τσάντες μεγάλου μεγέθους και ψηλοτάκουνα παπούτσια, αποτελούν επίσης παράγοντες που έχουν οδηγήσει μία στις πέντε γυναίκες, ηλικίας κάτω των 40 ετών, να πάσχει από οσφυαλγία ή μυϊκούς πόνους.

Σχεδόν οι μισές από τις πάσχουσες αναφέρουν ότι τα προβλήματα εμφανίστηκαν στη δεκαετία των 20, καταρρίπτοντας το μύθο ότι τέτοιου είδους παθήσεις είναι περισσότερο πιθανό να επηρεάσουν τους μεσήλικες ή τους ηλικιωμένους.

Συγκεκριμένα, η έρευνα της εταιρίας προϊόντων υγείας και υγιεινής, Mentholatum, διαπίστωσε:

  • Όσον αφορά στο μεγάλο στήθος, ο πόνος στην πλάτη είναι ο πιο κοινός πόνος που αντιμετωπίζουν 1 στις 10 «προικισμένες» γυναίκες. Το 6 % ανέφεραν τους ώμους ως το πιο επώδυνο σημείο, ενώ ο ίδιος αριθμός γυναικών επιβεβαίωσαν ότι το μεγάλο στήθος τους προκαλεί πόνο στον αυχένα. Η έλλειψη άσκησης ήταν ένας από τους παράγοντες κινδύνου σε αυτήν την περίπτωση.
  • Αλλά και η μόδα φαίνεται να παίζει τον δικό της ρόλο. Έως και το 28 % των γυναικών στην ηλικία των 20 ετών, σε σύγκριση με το 10 % στην ηλικία των πενήντα ετών, είναι πιθανό να βλάψουν τις αρθρώσεις και τους μυς τους, κρατώντας τις μεγάλες τσάντες που επιτάσσει η μόδα. Επιπλέον, τουλάχιστον το 16 % των νεότερων γυναικών παραδέχθηκαν ότι υποφέρουν από πόνους που προκαλούνται από άβολα παπούτσια, όπως τα ψηλοτάκουνα.
  • Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι το βάρος παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.000 ενήλικες Βρετανίδες, σχεδόν το ένα τέταρτο των γυναικών, ηλικίας 40 ετών, παραδέχθηκαν ότι τα προβλήματά τους προκλήθηκαν από το υπερβολικό βάρος. Την ίδια άποψη είχαν και το 13 % των γυναικών ηλικίας 20 ετών καθώς και στο 18 % των γυναικών ηλικίας πενήντα ετών.

Η δρ Sarah Brewer, οικογενειακός γιατρός και διατροφολόγος, δήλωσε ότι το σχήμα σώματος και το βάρος ήταν μια κοινή αιτία των πόνων στις αρθρώσεις. Σύμφωνα με την ίδια όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος, τόσο  μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος αλλά και η σοβαρότητα του πόνου.

«Σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, αυτό που πρέπει να κάνει κανείς για προβλήματα όπως μυϊκές θλάσεις και τραβήγματα είναι η ξεκούραση, ενώ για τον πόνο στην πλάτη ή στις αρθρώσεις είναι πολύ καλύτερο να συνεχίσει να κινείται όσο το δυνατόν περισσότερο».