21-08-2017
Καθημερινές συνήθειες: Ο συνδυασμός που σκοτώνει

photo

Ο συνδυσμός ορισμένων κακών συνηθειών αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ορισμένες, μάλιστα, από αυτές είναι «υπεράνω πάσης υποψίας».

Επιστήμονες από την Αυστραλία ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων από 231.000 ατόμων, ηλικίας 45 ετών και άνω, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι διάφοροι συνδυασμοί έξι κακών συνηθειών μπορούν να σκοτώσουν στην κυριολεξία.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, μάλιστα, οι συνδυασμοί αυτών των έξι κακών συνηθειών ευθύνονται για σχεδόν τον έναν στους τρεις θανάτους από κάθε αιτία.

Είναι γνωστό ότι είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και το κάπνισμα, έχουν καταστροφικές συνέπειες στην υγεία. Τα ευρήματα της μελέτης, ωστόσο, προσθέτουν άλλους δύο παράγοντες: το να κάθεται κανείς σε μία καρέκλα για περισσότερες από 7 ώρες την ημέρα και το να κοιμάται περισσότερο από 9 ώρες το 24ωρο.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, υιοθετώντας τις έξι αυτές συνήθειες, οι άνθρωποι έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στην επόμενη εξαετία, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν υιοθετούν καμία.

Ορισμένοι συνδυασμοί, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι.  Έτσι, όσοι κάθονται για περισσότερες από 7 ώρες την ημέρα, δεν γυμνάζονται και κοιμούνται πάνω από 9 ώρες το 24ωρο, διατρέχουν σχεδόν τον ίδιο κίνδυνο με εκείνους που υιοθετούν και τις έξι κακές συνήθειες. Ένας από τους πιο επικίνδυνους συνδυασμούς, επίσης, είναι η κατάχρηση αλκοόλ με το κάπνισμα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS Medicine.