10-07-2018
7 μύθοι για τη γονιμότητα

photo

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια οι παρανοήσεις γύρω από το θέμα της γονιμότητας και της υπογονιμότητας έχουν μειωθεί σημαντικά, ορισμένοι μύθοι εξακολουθούν να δημιουργούν σύγχυση στα ζευγάρια που προσπαθούν να γίνουν γονείς.

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί και αντιμετωπίζουν δυσκολίες, γίνονται αποδέκτες πολλών πληροφοριών, άλλοτε έγκυρων και άλλοτε μη. Επειδή, ωστόσο, διανύουν μια αρκετά φορτισμένη περίοδο, είναι σημαντικό οι πληροφορίες που λαμβάνουν να έχουν επιστημονική βάση και να μην είναι αναχρονιστικές αντιλήψεις που έχουν τις ρίζες τους στην άγνοια του παρελθόντος.

Μύθοι και πραγματικότητα

Μύθος 1: Η υπογονιμότητα είναι σχεδόν πάντα πρόβλημα της γυναίκας

Πραγματικότητα: Όταν υπάρχει μια αναγνωρίσιμη αιτία της υπογονιμότητας, περίπου τις μισές  φορές, το πρόβλημα οφείλεται στον ή και στον άνδρα, σύμφωνα με τον Resolve, έναν αμερικανικό οργανισμό για την υπογονιμότητα. Η ίδια πηγή εξηγεί ότι ο ανδρικός παράγοντας είναι υπεύθυνος για το 35 % των υπογόνιμων ζευγαριών, ενώ σε ένα 20% το πρόβλημα οφείλεται τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες.

Μύθος 2: Αν τα υπογόνιμα ζευγάρια που προσπαθούν πάρα πολύ σκληρά να κάνουν παιδί, χαλαρώσουν λίγο, θα συλλάβουν αμέσως.

Πραγματικότητα: Η χαλάρωση από μόνη της δεν θα βοηθήσει κανένα υπογόνιμο ζευγάρι να αποκτήσει παιδί. Αντί να πάνε διακοπές, τα υπογόνιμα ζευγάρια θα πρέπει να συνεργαστούν με έναν γιατρό. Ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι μπορεί να έχουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Αν δεν υπάρχει προφανής αιτία, ο γιατρός μπορεί να προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες της σύλληψης.

Μύθος 3: Η γονιμότητα της γυναίκας δεν φθίνει πριν τα τέλη της δεκαετίας των '30 ή τις αρχές των '40.

Πραγματικότητα: Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction, η γονιμότητα της γυναίκας αρχίζει να μειώνεται στην ηλικία των 27 ετών, αν και αυτό δεν θεωρείται κλινικά σημαντικό. Οι περισσότερες γυναίκες αυτής της ηλικίας μπορούν να συλλάβουν ακόμα φυσιολογικά, αλλά ενδέχεται να χρειαστούν μερικοί μήνες προσπάθειας. Ωστόσο, από τη στιγμή που μια γυναίκα φτάνει τα 35, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης, κατά τη διάρκεια της περιόδου προσπάθειας, είναι περίπου οι μισές από αυτές που υπήρχαν μεταξύ των ηλικιών 19 και 26.

Μύθος 4: Τα μποξεράκια και τα χαλαρά παντελόνια είναι ιδανικά ενδύματα για τους υποψήφιους πατέρες.

Πραγματικότητα: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης εξέτασαν αυτήν την αντίληψη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το στυλ εσωρούχων είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά τη γονιμότητα ενός άνδρα. Με άλλα λόγια, φορώντας ένα άνετο σορτς πιθανώς δεν θα βοηθήσει έναν άνδρα να γίνει πατέρας, αλλά ούτε και θα τον βλάψει.

Μύθος 5: Η αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων ενός άνδρα δεν είναι δυνατή.

Πραγματικότητα: Η παραγωγή λίγων ή καθόλου σπερματοζωαρίων από έναν άνδρα μπορεί να οφείλεται σε αιτίες που μπορούν να θεραπευτούν. Αλλαγές στον τρόπο ζωής - όπως η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια βάρους και η αποφυγή της θερμότητας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ? μπορεί, επίσης, να βοηθήσει.

Μύθος 6: Η γονιμότητα ενός άνδρα δεν αλλάζει με την ηλικία

Πραγματικότητα: Το γεγονός ότι μερικοί άνδρες μπορούν να τεκνοποιήσουν στην ηλικία των 80 ή των 90 ετών, δεν σημαίνει ότι η γονιμότητά τους παραμένει η ίδια με αυτήν που είχαν σε μικρότερες ηλικίες. Όπως αναφέρεται στο περιοδικό Human Reproduction, η γονιμότητα του άνδρα αρχίζει συνήθως να μειώνεται κατακόρυφα μετά την ηλικία των 35 ετών. Η μείωση επιταχύνεται δραματικά αν ένας άνδρας αναπτύξει μια πάθηση που εμποδίζει την παραγωγή σπέρματος (όπως μια λοίμωξη στο γεννητικό σύστημα).

Μύθος 7: Η υπογονιμότητα σημαίνει ότι το ζευγάρι δεν μπορεί να κάνει  παιδί.

Πραγματικότητα: Η υπογονιμότητα σημαίνει ότι το ζευγάρι δεν είναι σε θέση να κάνει παιδί, φυσιολογικά μετά από ένα χρόνο προσπάθειας. Ωστόσο, με την κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση, καθοδηγούμενη από έναν ειδικό στη γονιμότητα, πολλοί άνθρωποι γίνονται τελικά γονείς. Και αυτό δεν είναι μύθος.