01-06-2018
Γιατί όταν «πίνουμε» τρώμε περισσότερο

photo

Όταν μιλάμε για έλεγχο του σωματικού βάρους βασικό ρόλο παίζει και το αλκοόλ. Μάλιστα, ο ρόλος αυτός έχει παραπάνω από μία διαστάσεις.

Εάν ένας από τους στόχους του νέου έτους είναι να χάσετε βάρος, μάλλον πρέπει να απαρνηθείτε το αλκοόλ. Γιατί εκτός του ότι από μόνο του είναι μία «βόμβα» θερμίδων, μια νέα έρευνα δείχνει ότι, επιπλέον, μειώνει την αναστολή και την αντίσταση στο φαγητό (όπως και σε άλλες προκλήσεις...).

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κατάχρηση αλκοόλ με την υπερβολική πρόσληψη βάρους, αλλά η παρούσα διαπιστώνει ότι το αλκοόλ μπορεί να διεγείρει την όρεξη και να αυξήσει την ενεργειακή πρόσληψη. Μέσα από πειραματικές δοκιμές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρά το γεγονός ότι το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες και μπορεί να συμβάλει άμεσα στην αύξηση του σωματικού βάρους, είναι επίσης πιθανό να έχει έμμεσες επιπτώσεις στα κιλά, μειώνοντας τον ανασταλτικό έλεγχο και οδηγώντας τους χρήστες του στην υπερφαγία.

Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 60 φοιτήτριες, έδειξαν ότι δεν υπήρχε ανάλογη επιρροή στις «συγκρατημένες στο φαγητό», δηλαδή εκείνες που περιόριζαν την κατανάλωση θερμίδων για να μειώσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα, Paul Christiansen, αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι συγκρατημένοι στο φαγητό άνθρωποι διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα αυτοελέγχου στη διατροφική συμπεριφορά τους και προσπαθούν περισσότερο να αντισταθούν στο φαγητό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι το αλκοόλ δεν είχε καμία επίδραση στην αυτο-αναφερόμενη πείνα των γυναικών ή την πραγματική επιθυμία τους να φάνε, γεγονός που υποδηλώνει ότι η συσχέτιση της κατανάλωσης αλκοόλ με την αύξηση του σωματικού βάρους  έχει να κάνει περισσότερο με τον μειωμένο αυτοέλεγχο, παρά με τη αυξημένη επιθυμία.  Ως προς αυτό συμφωνούν και προηγούμενες μελέτες.

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Health Psychology.