19-06-2018
Μήπως είστε εθισμένοι στο κινητό σας;

photo

Χωρίς αυτό δεν κάνετε και μακριά του δεν μπορείτε; Ο εθισμός στο κινητό είναι ένας από τους εθισμούς που παρατηρούνται στη σύγχρονη κοινωνία. Όμως δεν είναι μόνο αυτός...

Μπορεί να πιστεύουμε ότι εθισμό μπορεί να πάθει κανείς με πράγματα που έχουμε συνηθίσει ν' ακούμε, όπως ναρκωτικά και αλκοόλ. Στην πραγματικότητα, όμως, μπορεί να ανακαλύψουμε ότι είμαστε εθισμένοι σε πράγματα φαινομενικά ασήμαντα, αλλά που  μας δημιουργούν  μία εξάρτηση, η οποία πολλές φορές μας βάζει εμπόδια στην κοινωνική μας ζωή, μας αλλοιώνει τη συμπεριφορά ή ακόμη και  μας κάνει κακό στην υγεία μας. Οτιδήποτε επιδρά στη διάθεση μας μπορεί να είναι εθιστικό. Τις περισσότερες φορές ξεκινά σαν κάτι που απλώς σε χαλαρώνει ή σου δίνει μία παροδική ευχαρίστηση. Όμως αυτή η συνειδητοποίηση σε κάνει να θέλεις κι άλλο και στο τέλος να μην μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό.

Ευτυχώς δεν είναι όλοι οι εθισμοί το ίδιο επικίνδυνοι. Ωστόσο οι επιπτώσεις τους πολλές φορές είναι. Γι' αυτό αν αισθάνεστε ότι έχετε εθιστεί, είστε εξαρτημένοι από κάτι είναι καλό να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Θα σας βοηθήσει  να βρείτε κυρίως το γιατί και κατά δεύτερον να απεγκλωβιστείτε από αυτό.

Η εξάρτηση από το κινητό

Περπατάτε με το κινητό στο χέρι και το τσεκάρετε κάθε δύο λεπτά. Στην πραγματικότητα δεν περιμένετε κάτι αλλά δεν ξέρετε και γιατί το κρατάτε συνέχεια. Τσεκάρετε τα mail σας και αναγκαστικά σκέφτεστε τη δουλειά σας. Κάθεστε σε ένα τραπέζι να φάτε με την παρέα σας όμως εσείς επιμένετε να κάνετε παρέα στο κινητό σας. Η αλήθεια είναι ότι η έρευνα σε αυτό το είδος εθισμού είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο οι επιστήμονες είναι πολύ κοντά στο να καταλήξουν εάν όσοι έχουν εξάρτηση από διάφορα gadgets είναι αυτό που δειλά ονομάζουν digital junkies.

Χωρίς καφέ δεν ζω!

Κλασική αξία και άλλωστε ποιος μπορεί να ξεκινήσει τη μέρα του χωρίς καφέ; Υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αυτόν ή που όλη μέρα είναι με ένα φλιτζάνι καφέ δίπλα τους. Μπορεί ο καφές να μην κάνει τόσο κακό και αυτός ο εθισμός να είναι ο πιο light, όμως όσοι έχουν προσπαθήσει να ελαττώσουν την υπερβολική  χρήση του διαμαρτύρονται συχνά για ατονία αλλά και έντονους πονοκεφάλους.

Όταν το shopping θέλει therapy...

Βγαίνετε στα μαγαζιά και δεν μπορείτε να ελέγξετε τι ψωνίζετε. Μπαίνετε στο internet και, επίσης. δεν μπορείτε να ελέγξετε τι αγοράζετε. Κι αυτό γίνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί σας και οι κάρτες σας να έχουν ανέβει στα ύψη. Προφανώς κάτι συμβαίνει με τη ντοπαμίνη στον εγκέφαλο σας, αυτή τη χημική ουσία που σας κάνει να νιώθετε καλά. Αυτό επίσης μπορεί να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τις παρορμήσεις σας ή ότι άλλα πράγματα σας  λείπουν στη ζωή σας και προσπαθείτε να τα αντικαταστήσετε με ένα ακόμη ζευγάρι παπούτσια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια πριν τα οικονομικά σας προβλήματα σας οδηγήσουν στην καταστροφή.

Όλα για μια ζαριά!

Ο τζόγος είναι από τους αρχαιότερους και πιο κλασικούς εθισμούς παγκοσμίως. Και μάλιστα τώρα που το gambling γίνεται και on line είναι ακόμη πιο εύκολο να κολλήσεις με αυτό που θεωρείς «παιχνίδι», αλλά δεν είναι. Και πάλι αυτή η κακιά η ντοπαμίνη φταίει που τη στιγμή που παίζεις έχει τέτοια παραγωγή που θεωρείς ότι πετάς στα ουράνια. Λίγο μετά όμως συνειδητοποιείς ότι απλώς πετάς τα λεφτά σου, αλλά είναι αργά.

Plastic is always fantastic

Κλασική περίπτωση στην κοινωνία των Αμερικάνων και ελπίζουμε να μην έρθει σύντομα κι εδώ. Για την ώρα μάλλον το αποτρέπει η κρίση. Ωστόσο στην Αμερική υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από αυτό που λένε οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι «διαταραχή του δυσμορφικού σώματος». Βλέπουν δηλαδή δυσμορφίες στον εαυτό τους εκεί που δεν υπάρχουν. Βλέπουν ασχήμια που δεν μπορεί να τη δει κανένας άλλος. Και καταφεύγουν σε αμέτρητες πλαστικές επεμβάσεις, χωρίς τέλος. Και εννοείται με συνέπεια τα χιλιάδες προβλήματα.

Εθισμένος στην άσκηση

Σας φαίνεται παράξενο; Κι όμως. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν εγκαταλείπουν την άσκηση ακόμη και εάν έχουν πυρετό ή τους ταλαιπωρεί ένας τραυματισμός. Οι ενοχές που νιώθουν είναι συνήθως μεγαλύτερες από την ταλαιπωρία ενός πυρετού. Είναι αποδεδειγμένο ότι η άσκηση μας κάνει να νιώθουμε καλά, μας δίνει ενέργεια και χαρά. Ωστόσο αυτή η ενδορφίνη που εκκρίνεται μπορεί να γίνει κακός σύμβουλος και να μας κάνει να φτάσουμε στην υπερβολή που αρχίζει να μας κάνει κακό.

Social Media και ξερό ψωμί.

Ποστάρετε, ανεβάζετε φωτογραφίες, μοιράζεστε τις σκέψεις σας όλη μέρα στο facebook και στο twitter,  κάνετε like και Share και έχετε αρχίσει να πιστεύετε ότι είστε εθισμένοι. Καλά νομίζετε. Νέες έρευνες δείχνουν ότι μάλλον ανήκετε στο 10% των χρηστών είστε πράγματι εθισμένοι. Οι ειδικοί λένε πως η παροδική χαρά και τα συναισθήματα που δίνει στον χρήστη η ιδέα ότι μοιράζεται προσωπικές λεπτομέρειες με κάποιον είναι παρόμοια με αυτά που προκαλεί στον εγκέφαλό η κοκαΐνη. Βαρύ; Κι όμως όλα είναι χημεία.

Sex η απόλυτη απόλαυση

Θέλετε να κάνετε σεξ συνέχεια, είστε κολλημένοι στον υπολογιστή και βλέπετε πορνό. Στην αρχή ήταν πολύ ευχάριστο , τώρα πια όχι αλλά δεν μπορείτε να το σταματήσετε. Μπορεί να είσαστε υπερσεξουαλικό άτομο, αλλά μπορεί, επίσης, να έχετε απλώς κάποια διαταραχή. Επισήμως δεν αποτελεί εθισμό. Ωστόσο η διαδικασία που ακολουθεί ο εγκέφαλος είναι πολύ κοντά σε αυτήν της κοκαΐνης και του τζόγου.