14-01-2016
7 προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν pets (και η λύση τους)

photo

Τα pets δεν είναι κούκλες. Είναι ζωντανά μέλη της οικογένειάς σας και εκτός από το ότι σας κάνουν καλή παρέα, πιθανότατα να σάς βάζουν και σε μπελάδες. Κυρίως όσον αφορά στην υγιεινή.

Τρίχες, περιττώματα, λεκέδες! Όσο καλά κι αν έχετε εκπαιδεύσει το κατοικίδιό σας, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί (κυρίως όταν είναι μικρό). Όπως για παράδειγμα το να καθαρίσει το σπίτι του.  Ο... κλήρος, λοιπόν, πέφτει σ' εσάς, μαζί και η ευθύνη. Κάντε το σωστά, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών.

1. Βρώμικο κλουβί

Το καθημερινό σκούπισμα με ένα υγρό απορροφητικό χαρτί είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τα περιττώματα ενός χάμστερ, κουνελιού ή άλλου μικρού ζώου. Με την υγρασία αποφεύγετε την μετατροπή των περιττωμάτων σε σκόνη την οποία, στη συνέχεια, μπορεί να εισπνεύσετε. Βεβαιωθείτε ότι το έχετε σκουπίσει καλά, καθώς αν παραμείνουν κάποια σημεία του υγρά, μπορεί σύντομα να γίνουν μούχλα.

Για βαθύτερο καθαρισμό (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα), ρίξτε λίγες σταγόνες υγρού πιάτων σε ένα κουβά με ζεστό νερό και τρίψτε ολόκληρη την επιφάνεια με μια βούρτσα με νάιλον τρίχες. Ξεπλύνετε με το τηλέφωνο της ντουζιέρας ή ένα λάστιχο για να φτάσει το νερό στις γωνίες και στεγνώστε το καλά με μια χαρτοπετσέτα ή αφήστε το στον ήλιο για μια ώρα.

2. Κακοσμία του  σκύλου

Κάντε το σκύλο σας μπάνιο τουλάχιστον μία φορά το μήνα (αν συμφωνεί και ο κτηνίατρος). Πλύνετε το κρεβάτι του την ίδια ημέρα, έτσι ώστε να μην ξαναβρωμίσει το κατοικίδιό σας όταν πάει για ύπνο. Ένα κρεβάτι με κάλυμμα και μαξιλάρι που μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο, προφανώς, διευκολύνει. Πρώτα καθαρίστε το κάλυμμα με την ηλεκτρική σκούπα, για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερη τρίχα. Στη συνέχεια, βάλτε και τα δύο κομμάτια στο πλυντήριο και πλύντε τα με απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων, συν τέσσερις σύριγγες ενός εξολοθρευτή οσμής.

Αποτέλεσμα εικόνας για dog bathing

3. Δυσοσμία από το κουτί περιττωμάτων

Το καθάρισμα των περιττωμάτων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ακόμα και τα μικρά ίχνη τους μπορεί να μεταφέρουν  επιβλαβείς ιούς, βακτήρια και παράσιτα (εκτός από οσμές!). Μαζέψτε τα με τη σέσουλα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και κάντε έναν πλήρη καθαρισμό τουλάχιστον κάθε λίγες εβδομάδες.  Βάλτε όλα τα παλιά σκουπίδια σε μια μεγάλη σακούλα και, στη συνέχεια, τρίψτε το κουτί και το καπάκι με ζεστό νερό και σαπούνι, χρησιμοποιώντας μια νάιλον βούρτσα. Ξεπλύνετε με ένα λάστιχο ή τοποθετήστε το κάτω από τη βρύση του νεροχύτη. Σκουπίστε το καλά με χαρτί πριν  χρησιμοποιηθεί ξανά.

4. Βρώμικα παιχνίδια και μπολ φαγητού

Ένας μηνιαίος καθαρισμός είναι απαραίτητος για να αφαιρείται η βρωμιά και τα βακτηρίδια που συγκεντρώνονται  στα παιχνίδια. Τα περισσότερα υφασμάτινα παιχνίδια μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο με κρύο νερό, αφού τοποθετηθούν πρώτα μέσα σε μια μαξιλαροθήκη. Τα παιχνίδια για τα δόντια μπορείτε να τα πλένετε με ζεστό νερό και σαπούνι, καθημερινά και στη συνέχεια, να τα σκουπίζετε καλά με ένα χαρτί (κάποιοι ειδικοί συστήνουν να τα βάζετε στο πλυντήριο πιάτων, όμως για πολλούς ιδιοκτήτες κατοικίδιων μάλλον δεν θα είναι καλή ιδέα).

5. Τρίχες στα έπιπλα και τα χαλιά

Ένα ελαστικό μάκτρο (rubber squeegee) από καουτσούκ είναι το καλύτερο εργαλείο για να καθαρίσετε τα χαλιά σας και τις κουβέρτες σας. Αρκεί να τα τρίψετε με αυτό. Η τριβή θα συγκεντρώσει τις τρίχες σε σωρούς, από τους οποίους θα μπορέσετε ευκολότερα να απαλλαγείτε. Για τα καλυμμένα έπιπλα, φορέστε ένα υγρό ελαστικό γάντι και ακολουθήστε την ίδια μέθοδο. Το καλύτερο, όμως, που έχετε να κάνετε για να μην γεμίζει το σπίτι σας τρίχες, είναι να βουρτσίζετε τακτικά τα κατοικίδιά σας (μια-δυο φορές την εβδομάδα για μακρυμάλλικα ζώα και περίπου μία φορά την εβδομάδα για όσα έχουν κοντά μαλλιά).

6. Οσμή ούρων από άγνωστη πηγή

Μία λάμπα black light (πωλείται στα καταστήματα με hardware) μπορεί να φωτίσει το λεκέ. Μαρκάρετε την περιοχή και ακολουθήστε τη λύση για τους λεκέδες στο Νο 7.

7. Λεκέδες στα χαλιά

Η λάσπη είναι ευκολότερο να αφαιρεθεί αφού πρώτα στεγνώσει. Στη συνέχεια, βουρτσίστε το σημείο ή βάλτε ηλεκτρική σκούπα και, στη συνέχεια, καθαρίστε το λεκέ με απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων και  βρεγμένο χαρτί κουζίνας.

Για να εξαλειφθεί ένας φρέσκος λεκές ούρων, θα πρέπει να τοποθετήσετε αρκετό χαρτί πάνω στο σημείο και να περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί το υγρό. Στη συνέχεια, καθαρίστε το με βαμβακερό πανί και ένα μείγμα από 1/4 κουτ.  του γλυκού υγρό πιάτων και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και στεγνώστε το με καθαρό χαρτί. Επαναλάβετε μέχρι να εξαλειφθεί το χρώμα και η οσμή. Για τους μεγαλύτερους λεκέδες ούρων, χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό με ένζυμα, τα οποία διασπούν τις οργανικές πρωτεΐνες.