15-01-2016
Τους μαθητές τους τρώει το στρες: Οδηγός «επιβίωσης» κατά τη σχολική... θητεία

photo

Σχολείο, φροντιστήριο, αγγλικά, γαλλικά... πιάνο, σε αναγκάζουν να τρέχεις από το πρωί μέχρι το βράδυ. Παράλληλα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζεις στο σχολείο, σου κάνουν τη ζωή κόλαση. Ψυχραιμία!

Νιώθεις ότι το σχολείο και ό,τι αυτό συνεπάγεται σε πνίγει.  Παρόλα αυτά, όμως, είναι και ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της ζωής σου. Ανακαλύπτεις καινούρια πράγματα, βιώνεις νέες εμπειρίες, διασκεδάζεις με τους φίλους σου και μαζεύεις «εφόδια» απαραίτητα για την υπόλοιπη ζωή σου. Γι' αυτό και όταν τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και σου προκαλούν πίεση μην σε παίρνει από... κάτω. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλου.  Το ζητούμενο είναι να ανακαλύψεις τρόπους που θα διευκολύνουν τη (σχολική) ζωή σου.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΤΡΕΣ

Δυσκολεύεσαι να διαβάσεις

Σίγουρα είσαι ένας/μία από τους πολλούς/ές. Η μελέτη δεν είναι ούτε το πιο εύκολο ούτε το πιο ευχάριστο πράγμα στον κόσμο. Ωστόσο, αν δυσκολεύεσαι πολύ συζήτησέ το με κάποιον καθηγητή σου ή με τους γονείς σου και ίσως όλοι μαζί να βρείτε τη λύση. Στο μεταξύ δες μήπως κάποιος άλλος λόγος (π.χ. η έλλειψη ενός ήσυχου χώρου, η αίσθηση ότι αφιερώνεις όλο το χρόνο σου στο διάβασμα) σου προκαλεί αρνητική διάθεση. Βρες τις ισορροπίες σου και κινήσου πάνω σε αυτές. Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις που έχεις αναλάβει (π.χ. ξένες γλώσσες, φροντιστήριο, ωδείο κλπ) συζήτα το με τους γονείς σου.

Διαγωνίσματα και εξετάσεις
Κάποιες φορές ίσως να μην μπορείς να καταλάβεις αν έχεις διαβάσει πάρα πολύ ή αν, αντίθετα, δεν έχεις διαβάσει αρκετά. Όμως πάλι δεν είσαι ο/η μόνος/η. Είναι όντως δύσκολο να καταλάβεις πόσες φορές πρέπει να ξαναμελετήσεις το ίδιο μάθημα ή ακόμα και να βρεις τον κατάλληλο τρόπο για να μελετήσεις. Αν νιώθεις ότι χάνεις τον έλεγχο και δεν μπορείς να βρεις τις ισορροπίες συζήτησε με τον καθηγητή σου ποια κεφάλαια πρέπει να ξαναδιαβάσεις και ποιος είναι ο σωστότερος τρόπος. Στη συνέχεια φτιάξε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα μελέτης, το οποίο θα σου αφήνει αρκετό ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση και διασκέδαση. Να θυμάσαι ότι τα διαγωνίσματα σκοπό έχουν να αποκαλύψουν τις αδυναμίες των μαθητών έτσι ώστε να βελτιωθούν. Και φυσικά ότι μια αποτυχία δεν σημαίνει το τέλος του κόσμου!

Δεν θέλεις να πάς στο σχολείο
Όλοι έχουμε «αρρωστήσει» κάποια στιγμή στη ζωή μας, προκειμένου να μην πάμε στο σχολείο. Η «αρρώστια» αυτή είναι... ανίατη και μπορεί να παρουσιαστεί και στη μετέπειτα ζωή.  Κι εμείς οι μεγαλύτεροι, ορισμένες φορές, νιώθουμε ότι δεν θέλουμε να πάμε στη δουλειά μας. Κάποιες φορές ξέρουμε το λόγο άλλες όμως δεν τον συνειδητοποιούμε. Οι πιθανοί λόγοι που δεν θέλεις να πας στο σχολείο είναι πολλοί: Ίσως κάποιοι να σου φέρονται άσχημα, να έχεις προβλήματα με τους καθηγητές σου, να είναι δύσκολα τα μαθήματα ή να μην έχεις διαβάσει κ.ά. Αν νιώθεις έτσι συχνά, είναι σημαντικό να το συζητήσεις με κάποιον καθηγητή σου ή με τους γονείς σου. Παράλληλα μην παραβλέπεις τα θετικά του σχολείου.

Προβλήματα με καθηγητές

Δεν είναι καθόλου απίθανο να νιώθεις ότι κάποιος από τους καθηγητές σου, για κάποιο λόγο σε έχει βάλει στο «μάτι» και σου δημιουργεί προβλήματα. Το γεγονός αυτό μπορεί να σου προκαλεί στρες και αγωνία. Όποιο πρόβλημα και αν αντιμετωπίζεις με τους καθηγητές σου είναι σημαντικό να το συζητήσεις, γιατί πιθανότατα να χρειαστείς βοήθεια για να ξεπεράσεις τις δυσκολίες. Αν δεν θέλεις να μιλήσεις στους γονείς σου, μίλα σε έναν καθηγητή με τον οποίο έχετε καλή σχέση ή στο διευθυντή του σχολείου.

Tip

Φρόντισε, οπωσδήποτε, να έχεις λίγο ελεύθερο χρόνο καθημερινά. Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσεις το στρες είναι η γυμναστική, η οποία μας βοηθάει να κοιμόμαστε καλά και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Η υγιεινή διατροφή (με πολλές μερίδες φρούτων και λαχανικών και κατά προτίμηση, τρία πλήρη γεύματα την ημέρα) μπορεί να βοηθήσει.