11-04-2016
Χωρισμός: Το λάθος που παρατείνει το δράμα σας

photo

Το άδοξο τέλος μιας σχέσης συνήθως θρηνείται με δόξα και τιμή και δυστυχώς τις περισσότερες φορές ο θρήνος είναι μονομερής. Είναι, όμως, φυσιολογικός και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Αυτό που χρειάζεται προσοχή είναι η απόδοση των ευθυνών.

Τέλος! Εκείνος/ η το είπε, εσείς το ακούσατε και ξεκίνησε το δράμα. Και αφού καταναλώσατε... τόνους από χαρτομάντιλα, έφτασε το κρίσιμο σημείο της αυτοκριτικής. Το να αναγνωρίσετε τα λάθη που ενδεχομένως κάνατε σε αυτήν την σχέση, είναι χρήσιμο. Το να αναλάβετε, όμως, εξολοκλήρου την ευθύνη και να βάλετε στον εαυτό σας την ταμπέλα του «ελαττωματικού» μόνο και μόνο εξαιτίας μιας απόρριψης, μόνο διάρκεια στο δράμα σας μπορεί να δώσει.

Τουλάχιστον, σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα έρευνα, η οποία δείχνει ότι ο τρόπος με τον οποίο αποκωδικοποιούν οι ίδιοι οι «χωρισμένοι» τον χωρισμό τους, έχει άμεσο αντίκτυπο στο πόσο εύκολα θα τον ξεπεράσουν.

Η έρευνα συμπεριέλαβε πέντε μελέτες, στις οποίες οι ερευνητές ρώτησαν 891 άτομα για την προσωπικότητά τους, καθώς και για το πώς χειρίζονται μια ερωτική απόρριψη (πραγματική και υποθετική). Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν, επίσης, να αναφέρουν πώς επηρεάστηκε η άποψή τους για τον εαυτό τους έπειτα από την ερωτική απόρριψη.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι εκείνοι που θεωρούν ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ανθρώπων είναι αμετάβλητα, μετά την απόρριψη αλλάζουν την άποψη που έχουν για τον εαυτό τους, προβληματίζονται για τις επόμενες σχέσεις τους ή ακόμα μπορεί και να φαντάζονται μελλοντικές εμπειρίες απόρριψης. Αυτά τα άτομα είναι που δυσκολεύονται να προχωρήσουν στη ζωή τους, ενώ επιπλέον, μπορεί να είναι «στοιχειωμένα» από τους χωρισμούς του παρελθόντος, μέχρι και πέντε χρόνια μετά τη στιγμή που συνέβησαν.

Ακόμα χειρότερα, τα αισθήματα απόρριψης που βιώνουν μπορεί να προκαλέσουν  προβλήματα και στις μελλοντικές σχέσεις τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η απόρριψη αποκαλύπτει ένα ελάττωμα στην προσωπικότητά τους και, ως εκ τούτου, ανησυχούν διαρκώς ότι αυτό το ελάττωμα θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και στην επόμενη σχέση τους... και στην μεθεπόμενη κοκ.

Αν, λοιπόν, είστε πρόσφατα χωρισμένοι και δυσκολεύεστε να το αποδεχτείτε και να το ξεπεράσετε (φυσιολογικό!), είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν (ακόμα κι αν εσείς δεν μπορείτε να δώσετε μια λογική εξήγηση). Το γεγονός ότι δεν «ευδοκίμησε» η σχέση σας με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι έχετε κάποιο πρόβλημα. Σημαίνει απλά ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός δεν «απέδωσε». Κάποιος άλλος, όμως,  θα το κάνει.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Personality and Social Psychology Bulletin.