21-05-2018
Τα πλεονεκτήματα του Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου

photo

Από την αρχή της εγκυμοσύνης, είναι απαραίτητο να γίνουν κάποιες ιατρικές εξετάσεις που θα διασφαλίσουν την υγεία της μητέρας και θα ελέγξουν την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Η επιστήμη προσφέρει πλέον δυνατότητες για πλήρη και ακριβή έλεγχο, με απόλυτη ασφάλεια.

Μέχρι πρόσφατα, για τον προγεννητικό έλεγχο του εμβρύου, γινόταν ο Έλεγχος Αυχενικής Διαφάνειας Α΄-Τριμήνου. Πρόκειται για ένα ειδικό υπερηχογράφημα, πολύ αναλυτικό, που πραγματοποιείται μεταξύ 11ης και 14ης  εβδομάδας, από εξειδικευμένους στην εμβρυομητρική ιατρική γυναικολόγους και, σε συνδυασμό με μια εξέταση αίματος, υπολογίζει την πιθανότητα ένα μωρό να πάσχει από κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία, όπως το σύνδρομο Down. Στην περίπτωση που μία εγκυμοσύνη κριθεί ότι είναι υψηλού κινδύνου, διενεργείται περαιτέρω έλεγχος με λήψη χοριακών λαχνών (τροφοβλάστης -CVS) ή αμνιοπαρακέντηση, που είναι σχεδόν 100% ακριβείς ως διαγνωστικές μέθοδοι ελέγχου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, αλλά είναι επεμβατικές διαδικασίες και ενοχοποιούνται για ένα μικρό μεν αλλά υπαρκτό κίνδυνο αποβολής.

Ένα ακίνδυνο τεστ υψηλής αξιοπιστίας

«O Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος Tranquility ανιχνεύει και αναλύει εμβρυικό DNA στο αίμα της μέλλουσας μαμάς, με μια απλή εξέταση αίματος που πραγματοποιείται από τις 10 εβδομάδες κύησης και έπειτα. Με την ανίχνευση αυτού του DNA, το εργαστήριό μας  μπορεί με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια να αξιολογήσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών», επισημαίνει η Χαρούλα Μαθιοπούλου BSc MMedSc, Μοριακή Βιολόγος, με εξειδίκευση στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή. Όπως η ίδια εξηγεί, υπάρχουν τεστ που εξετάζουν περιορισμένο αριθμό χρωμοσωμικών ανωμαλιών και άλλα, όπως το συγκεκριμένο, που παρέχουν τη δυνατότητα ενός πιο διευρυμένου ελέγχου, που περιλαμβάνει και μικροελλειπτικά σύνδρομα.

«Αυτό που πρέπει να γνωρίζει κάθε ζευγάρι είναι ότι, ο έλεγχος της Αυχενικής Διαφάνειας, αποτελεί ένα πλέον σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο της υγιούς ανάπτυξης ενός εμβρύου, όμως, σχετικά με τις πιο συχνές χρωμοσωμικές ανωμαλίες, υπολογίζει μονάχα έναν υψηλό ή χαμηλό κίνδυνο το μωρό να πάσχει από την ανωμαλία αυτή. Επίσης, η αμνιοπαρακέντηση, ως γνωστό, ενέχει ένα μικρό αλλά πάντα υπολογίσιμο κίνδυνο αποβολής, για το λόγο αυτό πρέπει να γίνεται όταν υπάρχουν απόλυτες ιατρικές ενδείξεις. Στα δύο αυτά σημεία πλεονεκτεί απόλυτα το τεστ Tranquility της GENOMA, ο νέος Μη Επεμβατικός Έλεγχος, με τον οποίο με μία απλή αιμοληψία, χωρίς κανένα απολύτως κίνδυνο για τη μητέρα και το μωρό, μπορούμε να ανιχνεύσουμε, σε ποσοστό που ξεπερνά το 99,5% για το σύνδρομο Down μία χρωμοσωμική ανωμαλία», επισημαίνει η κα Μαθιοπούλου.