16-11-2021
Επέμβαση Καταρράκτη & αντιμετώπιση μυωπίας υπερμετρωπίας, αστιγματισμού και πρεσβυωπίας

 

 

 

Dr Γιούλα Μπάρλα FEBO

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

 

M.D. Πτυχιούχος Ιατρικής Αθηνών Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

FEBO Διπλωματούχος Ευρωπαϊκού συμβουλίου Οφθαλμολογίας

Εξειδικευθείσα Χειρουργός Καταρράκτη & Διαθλαστικής Χειρουργικής

Μετεκπαιδευθείσα σε Γλαύκωμα & παθολογία Αμφιβληστροειδούς

 

Νεότερα δεδομένα


Καταρράκτης ονομάζεται η θόλωση του φυσικού φακού του οφθαλμού που φυσιολογικά είναι διαυγής (κρυσταλλοειδής) .Ο φακός βρίσκεται πίσω από την ίριδα και έχει μέγεθος φακής. Η επέμβαση είναι γενικά ασφαλής και πολύ αποτελεσματική.

Η αιτιοπαθογένεια του σχετίζεται με την ηλικία ως αποτέλεσμα της φυσιολογικής γήρανσης και σκλήρυνσης του κρυσταλλοειδούς φακού του οργανισμού, εξού και είναι  βαθμιαία επιδεινούμενος. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παρουσιάζει καταρράκτη ήδη από τα 55-60 έτη ,χωρίς να αποκλείεται και νωρίτερα. Περί το 70% των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών , έχει καταρράκτη σημαντικό που χρήζει επέμβασης. Εκτός από την ηλικία ο καταρράκτης προκαλείται και ως συνέπεια διαφόρων παθήσεων όπως σακχαρώδης διαβήτης, φλεγμονές οφθαλμού(ιριδοκυκλίτιδες), γλαύκωμα, υψηλή μυωπία ,χρήση φαρμάκων (όπως κορτιζόνης), αλκοόλ αλλά και από τραύμα του οφθαλμού ή άλλη προηγηθείσα επέμβαση (υαλοειδεκτομή για αποκόλληση). Το κάπνισμα και η υπεριώδη ακτινοβολία δύναται επίσης να επιδράσουν. Καταρράκτης ανευρίσκεται σπάνια και σε νεαρότερες ηλικίες ως συνέπεια γενετικών παραγόντων ή λοίμωξης .Συνήθως, αναπτύσσεται και στα δύο μάτια, αλλά όχι ταυτόχρονα συνήθως ούτε στον ίδιο βαθμό .           .

Συμπτώματα του καταρράκτη είναι:


Θάμβος όρασης ,σαν να κοιτάς μέσα από ένα ομιχλώδες τοπίο ή μέσα από ένα σκονισμένο παρμπρίζ αυτοκινήτου. 

Σταδιακή μείωση όρασης ("ποσοτικής" ή "ποιοτικής").

Μειωμένη αντίληψη χρωμάτων. Μπορεί να υπάρξει και διπλωπία μονόφθαλμη, δυσκολία στη νυχτερινή οδήγηση, ευαισθησία στα φώτα , η συχνή αλλαγή των γυαλιών κ.α.

Ο καταρράκτης ΔΕΝ έχει ως σύμπτωμα τον πόνο.

Πως αντιμετωπίζεται ο καταρράκτης;

Αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά .

Ο χρόνος της επέμβασης σχετίζεται με την μέγιστη διορθούμενη οπτική οξύτητα που έχει ήδη ο ασθενής, με τις υποκειμενικές ανάγκες του, την ενόχληση στην καθημερινότητα του (οδήγηση, τηλεόραση, διάβασμα κ.τ.λ) Η παλιά αντίληψη της πλήρης ωρίμανσης του φακού δεν ισχύει. Η σύγχρονη μέθοδος επέμβασης (φακοθρυψία) μειώνει την πιθανότητα διεγχειρητικών επιπλοκών και έτσι προκύπτει ένα πολύ καλό μετεγχειρητικό οπτικό αποτέλεσμα που διευκολύνει την καθημερινότητα του ατόμου .Ο ασθενής θα εξεταστεί και μαζί με τον οφθαλμίατρο  θα αποφασίσουν  για το πότε θα γίνει η επέμβαση, με γνώμονα τα συμπτώματα, τις ανάγκες του, τις συνυπάρχουσες παθήσεις αυτού και του έτερου οφθαλμού. Παράγοντες όπως είναι η παρουσία ψευδο-αποφολιδωτικού υλικού στον οφθαλμό , η αδυναμία διαστολής της κόρη του οφθαλμού, η χαλαρή ζίννειος (που «κρατά» τον αιωρούμενο φακό), η αιτιοπαθογένεια του καταρράκτη λαμβάνονται πάντα υπόψιν στην αξιολόγηση του χρόνου της επέμβασης  και στη μη καθυστέρηση αυτής.

Πως γίνεται η επέμβαση;

Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη έχει εξελιχθεί με «ταχύτητα φωτός» τις δυο τελευταίες δεκαετίες, καθιστώντας την, επέμβαση ρουτίνας. Πραγματοποείται υπό άσηπτες συνθήκες με την πολύ πετυχημένη μικροχειρουργική τεχνική της φακοθρυψίας (υπέρηχοι/ laser) σε αντιδιαστολή με την παλαιά τεχνική της εξωπεριφακικής επέμβασης. Γίνεται χρήση τοπικής αναισθησίας με σταγόνες.

Κατά την επέμβαση αντικαθίσταται ο θολωμένος φακός και εγχύεται ο νέος τεχνητός ενδοφακός που μένει μόνιμα στο μάτι. Η διάρκεια είναι περί τα 15 λεπτά, χωρίς ράμματα και ο ασθενής φεύγει για το σπίτι του εντός της επομένης ώρας. Η αποκατάσταση της όρασης είναι άμεση εντυπωσιακή ή σταδιακά βελτιούμενη με χρήση τοπικής αγωγής με κολλύρια.

Μπορεί να ξαναδημιουργηθεί ο καταρράκτης;

Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών (περί 15 %) δημιουργείται ο λεγόμενος δευτερογενής/ψευδο-καταρράκτης ,που οφείλεται σε θόλωση της οπισθίας μεμβράνης (οπίσθιο περιφάκιο) που στηρίζει το φακό. Με τη βοήθεια ειδικού λέιζερ, Nd-Yag Laser, το κέντρο αυτής σπάει πολύ εύκολα και η όραση βελτιώνεται άμεσα .

 

Επέμβαση καταρράκτη με ταυτόχρονη διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπίας ,υπερμετρωπίας ,αστιγματισμού) καθώς και πρεσβυωπίας

Η επιτυχημένη επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση του καταρράκτη και την ένθεση του σωστού ενδοφακού για την αποκατάσταση της διαθλαστικής ανωμαλίας μυωπίας ή  υπερμετρωπίας. Η ταυτόχρονη αντιμετώπιση αστιγματισμού και πρεσβυωπίας είναι επιθυμητή και πλέον εφικτή.

Υπάρχουν πολλές εξαιρετικές επιλογές  ενδοφακών ,ενώ η τεχνολογία της επιστήμης της Οφθαλμολογίας είναι σε μόνιμη αναζήτηση πάντα για τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές στον καταρράκτη.

 

Ενδοφακοί μονοεστιακοί : για τη  διόρθωση  της συνυυπάρχουσας μυωπίας ή υπερμετρωπίας . Με τέτοιο ενδοφακό ο ασθενής μπορεί να βλέπει πολύ καλά μακριά. Για κοντινή εργασία θα χρειάζεται γυαλιά.

Σε κάποιες περιπτώσεις και με συννενόηση με τον ασθενή μπορούμε να επιλέξουμε  τη μέθοδο Μonovision, όπου γίνεται ένθεση ενδοφακού στο ένα μάτι  για άριστη όραση μακριά ,ενώ στο μη επικρατούντα οφθαλμό τοποθετείται ενδοφακός για καλύτερη όραση σε κοντινή απόσταση .

Τορικοί ενδοφακοί: διορθώνουν όχι μόνο την μυωπία ή την υπερμετρωπία ,αλλά και τον αστιγματισμό. ΄Εχουν ένδειξη για αστιγματισμούς μεγαλύτερους από 1.5 βαθμό ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διόρθωσης  ποσού αστιγματισμού με κατάλληλες κερατικές τομές κατά την επέμβαση.

Ενδοφακοί  για πρεσβυωπία μπορούν να χωριστούν σε τρείς ευρείες κατηγορίες:

  1. Πολυεστιακοί και Τριπλοεστιακοί
  2. Εκτεταμένου βάθους εστίασης πολυεστιακοί (EDOF IOLS)  και
  3. Προσαρμοστικοί ενδοφακοί (εντός περιφακίου ή στο sulcus)

Οι Ενδοφακοί EDOF (extended range of vision) είναι μία νέα τεχνολογία στην θεραπεία της πρεσβυωπίας.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής  έχουν οδηγήσει σε ένα αριθμό ατόμων που ζητούν ανεξάρτητη όραση κοντά, ενδιάμεσα και μακριά.

 


Η βασική αρχή είναι η δημιουργία ενός επιμήκους εστιακού σημείου για την ενίσχυση του βάθους εστίασης , αντίθετα με τους μονοεστιακούς ενδοφακούς (στους οποίους ο φακός εστιάζεται σε ένα εστιακό σημείο) ή με τους πολυεστιακούς ενδοφακούς (που εστιάζεται σε δύο ή τρία διακριτά σημεία).

Υπάρχει  πλέον ένα φάσμα σύγχρονων  ασφαιρικών άριστης ποιότητας ακρυλικών  ενδοφακών, που χρησιμοποιούνται στη μικροχειρουργική του καταρράκτη και μπορούν να συνεισφέρουν και στην θεραπεία της πρεσβυωπίας.

Η Ιατρική έρευνα επί του θέματος συνεχίζεται με στόχο πέρα από την μέγιστη οπτική οξύτητα, την ισορροπία μεταξύ ποιότητας, εκτεταμένου εύρου πεδίου όρασης και περιορισμού των όποιων δυσφωτοψιών ενοχλήσεων.

Η επέμβαση του καταρράκτη είναι μία «λεπτή» σοβαρή επέμβαση, απαιτεί γνώση εμπειρία, χειρουργική δεξιότητα , ώστε το αποτέλεσμα να είναι το μέγιστο δυνατό.

Αποτελεί την πιο συχνή και επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση σε όλο το πεδίο της Ιατρικής επιστήμης .

Τα μάτια μας αξίζουν το καλύτερο!

 


 

Θησέως 2,  Μαρούσι

Τ: 210 805 5260  K : 694 590 4252

info@barla.gr

https://barla.gr/